Oslo maakt zich op voor de kerst, maar in deze Noorse thriller wordt de plaatselijke recherche geconfronteerd met heel andere slachtpartijen dan van kalkoenen.

Wat hebben een ezel, losse organen, een beenstomp en de Baltische Task Force met elkaar gemeen? Hebben ze überhaupt wel iets met elkaar gemeen? Het duizelt de Noorse inspecteur Lykken van de vragen en hij weet de puzzelstukjes maar niet aan elkaar te krijgen.

In de Noorse hoofdstad Oslo maakt de burger zich op voor een vredige kerst, maar de recherche ziet zich met de ene na de andere verdwijning geconfronteerd en raakt verwikkeld in een race tegen de klok.

Oud bokje

Die race tegen de klok wordt voorafgegaan door zeer prettig en langdurig detectivewerk, door personages die in deze literaire thriller fraai gedoseerd worden uitgewerkt. De wat oudere Lykken heeft een jongere echtgenote met kind, en voor zover hij al vrije tijd heeft maakt hij zich privé zorgen dat deze al te grote familieschat hem wordt ontnomen.

Als er steeds meer verdwijningen worden gerapporteerd, stuurt hij zijn team keer op keer op pad om elke aanwijzing, hoe mager of pover ook, te onderzoeken. Zijn job is voor hem een ambacht en die taak wil hij tot in de perfectie vervullen. Goed politiewerk is, zo weet hij uit ervaring, om geen detail over het hoofd te zien.

Jager en prooi

Daarom is Lykken ook afkerig om al te snel het s-woord (seriemoordenaar) in de mond te nemen, al weet de lezer inmiddels wel beter. Analoog aan het speurwerk schakelt de auteur af en toe over naar het perspectief vanuit de jager, die tegelijk prooi van de recherche is.

Try houdt daarbij het tempo mooi ingetogen, het kenmerk bij uitstek van de Scandinavische thriller, en toch gebeurt er heel erg veel in Laat De Kinderen Tot Mij Komen.

Subplot

Bloederige scènes (ook het perspectief vanuit het slachtoffer krijgt de lezer mee) worden afgewisseld door rechercheurs die in hun radeloosheid met elkaar in conflict komen. En als extra traktatie wordt er nog een heel ingenieus subplot in dit misdaadverhaal verwerkt waarmee iedereen op het verkeerde been wordt gezet en kostbare tijd verloren gaat.

“Laat de kinderen tot mij komen” is als een kerstsok voor een bevoordeeld mens: barstensvol verrassingen en elk cadeautje dat wordt uitgepakt is een treffer. Een aanrader.