AMSTERDAM - Edith Ringnalda, de weduwe van schrijver en dichter Simon Vinkenoog, heeft een ode gebracht aan haar in juli overleden echtgenoot.

Bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar in Amsterdam presenteerde zij vrijdag het boek Heer en meester, een liefdesverklaring.

Het is een ''ontroerend verslag van liefde en geluk, verlies en een nieuw begin''. Ringnalda (1954) ontmoette Vinkenoog in 1987. Ze scheelden een generatie, maar trouwden twee jaar later.

Zij was de zesde en laatste vrouw van Vinkenoog. Ringnalda gaf haar carrière op omdat zij maximaal van haar man wilde genieten. ''Als ik De Grote Liefde mag meemaken, dan wil ik die ook ten volle beleven'', stelde ze.

Schrijven

Ringnalda begon haar liefdesverklaring op 10 juni vorig jaar op te schrijven, vanaf het moment dat haar geliefde in het ziekenhuis verbleef voor een beenamputatie.

Ruim een maand later, op 12 juli, overleed Vinkenoog toch nog onverwachts op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

Ringnalda bracht het nieuws destijds zelf naar buiten en heeft haar dagboek tot vlak na de begrafenis een week later volgehouden.

Wassen

Al op de avond van de 12e juli nam ze weer de pen ter hand. Ze schrijft over het moment dat haar man stierf. ''Ten slotte mocht ik je wassen en aankleden, samen met zuster Doeschka, en als laatste handeling hing ik je bril om je hals.''

Een dag later noteert ze: ''Lieve mensen, als je tot het laatst toe verleidelijk bent geweest voor die ene man, jouw echtgenoot/genieter, dan heb je het huwelijkse leven wáár gemaakt.''

Steunbetuigingen

De dagen later volgden de steunbetuigingen en condoleances van vele vrienden en belangstellenden. Ook koningin Beatrix betuigde volgens Ringnalda haar medeleven met de dood van Vinkenoog.

''Met hem heeft ons land een uniek schrijver verloren'', schreef de vorstin vanaf haar vakantie-adres in het Italiaanse Tavarnelle.