AMSTERDAM - In 2010 is het 150 jaar geleden dat het beroemde boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Ook is het precies honderd jaar geleden dat het Multatuli Genootschap werd opgericht.

Naar aanleiding daarvan organiseert het genootschap tal van activiteiten in zowel Nederland als België.

Het was op 14 mei 1860 dat in het Algemeen Handelsblad een advertentie verscheen waarin het beroemde boek van Eduard Douwes Dekker werd aangekondigd.

De volgende dag lag het in de winkels. Het boek beschrijft het dagelijks leven op de koffieplantages in voormalig Nederlands-Indië. Onder het pseudoniem Multatuli (ik heb veel geleden) ging Douwes Dekker in op de wantoestanden in de Nederlandse kolonie.

Marathon

Op het programma staan onder meer een marathonlezing van het boek op de Hoge School Universiteit Brussel (HUB) op 14 mei.

Van acht uur 's ochtends tot middernacht lezen 96 bekende en minder bekende Belgen en Nederlanders ieder tien minuten voor uit Max Havelaar, of de Koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij.

Op de lijst van prominenten staan onder anderen Herman Van Rompuy, president van Europa, seksuologe Goedele Liekens, zanger Rick de Leeuw en de Belgische minister van Staat Willy Claes.

Symposium

Op 15 mei heeft in de Balie in Amsterdam het symposium De Toekomst van Multatuli plaats. De deelnemers discussiëren over thema's als emancipatie, levenskunst, onderwijs, macht en politiek. Dagvoorzitter is Winnie Sorgdrager, voorzitter van het Multatuli Genootschap.

Verder staan volgend jaar diverse publicaties op stapel, onder andere van historicus Cees Fasseur, een concert, lezingen en een tentoonstelling in het Persmuseum in Amsterdam.