NIJMEGEN - Schrijver Godfried Bomans (1913 - 1971) krijgt zijn eigen planetoïde. De Internationale Astronomische Unie heeft de voordracht deze maand goedgekeurd.

De 23404 Bomans is ontdekt door de Amerikaanse astronoom Tom Gehrels en bevindt zich op 257 miljoen tot 426 miljoen kilometer van de zon.

Eerder deze maand werd bekend dat er een planetoïde naar P.C. Hooftprijswinnares Charlotte Mutsaers is vernoemd. Bomans en Mutsaers delen die eer met andere schrijvers als Cissy van Marxveldt, Hella Haase, Boudewijn Büch en Harry Mulisch.

Bomans was in zijn tijd zeer populair, maar won nooit een literaire prijs. Hij schreef meer dan zestig boeken. Bekende werken zijn onder meer Erik of het Klein Insektenboek en De avonturen van Pa Pinkelman.

Marlene Dietrich

De schrijver steeg naar grote hoogten door zijn optredens op televisie in de jaren zestig en gold als een mediapersoonlijkheid, toen een nieuw fenomeen. Beroemd is zijn verzuchting over filmster Marlene Dietrich: ''Had mijn vrouw maar één zo'n been.''

De 23404 Bomans bevindt zich tussen Mars en Jupiter en heeft een diameter van 7 kilometer. De planetoïde draait in 2,45 jaar om de zon. Ter ere van de benoeming houdt het Godfried Bomans Genootschap in juni een tentoonstelling in De Hallen in Haarlem.