AMSTERDAM - Op zondagochtend 12 juli overleed Simon Vinkenoog op 80-jarige leeftijd, in zijn zo geliefde stad Amsterdam.

Dagen later namen honderden familieleden, vrienden en bewonderaars tijdens een uitbundige uitvaartceremonie afscheid van de schrijver, dichter, levenskunstenaar, performer, wietambassadeur, pacifist en filosoof. In kunstenaarsdorp Ruigoord werd na de begrafenis een vreugdevuur ontstoken.

Met het overlijden van Vinkenoog verloor Nederland een van de opvallendste dichters van de afgelopen eeuw. Sinds het verschijnen van zijn eerste dichtbundel in 1950 schreef de Amsterdammer meer dan dertig boeken.

Vijftigers

Hij trok op met collega's als Remco Campert, Rudy Kousbroek en Gerrit Kouwenaar. Samen vormden ze de Vijftigers, een groep die zich verzette tegen de opvattingen van hun voorgangers.

In 2004 werd hij uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands. De snelheid waarmee hij zijn poëtische strofes afvuurde op het publiek, sprak jong en oud aan.

Levensstijl

Maar Vinkenoog viel vooral op door zijn flamboyante levensstijl. Vanaf de jaren vijftig zocht hij inspiratie in de drugs en sindsdien nam hij het op voor de joint.

Hij stond bekend als 'wietambassadeur' en in televisieprogramma's en op foto's was hij vaak te zien met een joint in zijn handen. In 2007 demonstreerde hij op de Dam nog tegen het dreigende paddoverbod.

Amsterdam

Vinkenoog was een veel geziene gast in de Amsterdamse horeca, maar de laatste jaren was hij vaker te vinden in zijn twee tuinhuisjes in Amsterdam-Noord. Zijn gezondheid begon hem steeds meer parten te spelen.

Hij werd een paar keer geopereerd aan zijn benen en kort voor zijn dood werd zijn rechterbeen geamputeerd. Ooit zei hij dat hij ontzettend nieuwsgierig was naar de dood. ''Daarin worden alle sprookjes waar'', aldus de auteur. Vinkenoog, die zesmaal in het huwelijk trad, liet vijf kinderen na.