AMSTERDAM - De Volkskrant gunde Martin Bril in april een ereplek, rechtsonder op de voorpagina. Drie weken later moest de columnist, schrijver en dichter zijn pen alweer neerleggen. Hij overleed op 22 april in zijn woonplaats Amsterdam aan kanker. Bril was 49 jaar.

Bril (Utrecht, 1959) publiceerde aan de lopende band romans, bundels en gedichten. In Het Parool schreef hij columns over het proces tegen de Hakkelaar. Voor de Volkskrant schreef hij dagelijks sinds september 2001.

Zijn wekelijkse feuilleton Evelien verscheen in Vrij Nederland. Met Ronald Giphart en Bart Chabot ging hij langs theaters en ook zat hij geregeld aan tafel bij De Wereld Draait Door.

Bril introduceerde het begrip 'rokjesdag', die ene dag in het voorjaar dat vrouwen voor het eerst weer een rok over hun blote benen dragen.

Mijn Leven als Hond

Bril bracht eerder dit jaar het boek Mijn Leven als Hond uit, een bundel korte verhalen over de omgang tussen mens en dier.

Ook kreeg hij de Max Pam Award voor zijn gehele oeuvre. In 2006 schreef Bril Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Daags voor zijn dood ontving de schrijver nog de VPRO Bob den Uyl Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek.

Voorpagina

Bijzonder vereerd was Bril door de prominente plek van zijn columns op de voorpagina van de Volkskrant.

''Dat is toch het hoogste in mijn metier'', zei hij daarover in Het Parool. Vrienden en collega's roemden de columnist, vooral om zijn scherpe blik en de kunst die hij verstond om schijnbaar oppervlakkige zaken (zoals een verkeersrotonde) tot leven te laten komen. Schrijver Max Pam schaarde Bril in het rijtje 'Hermans, Mulisch, Reve'.

Darmkanker

In 2002 werd bij Bril darmkanker geconstateerd. Kanker sloeg opnieuw toe in juni 2008. Vanaf maart dit jaar ging zijn gezondheid snel achteruit. Na een herdenkingsdienst werd Martin Bril in besloten kring begraven op Zorgvlied in Amsterdam.