DEN HAAG - De P.C. Hooft-prijs 2010, een oeuvreprijs die dit jaar bestemd is voor proza, is toegekend aan schrijfster, essayiste en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers (Utrecht, 1942).

Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde maandag bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Het proza van Mutsaers is onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent, stelt de jury.

''Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn.''

Verhalend proza

Mutsaers krijgt deze prijs voor haar 'verhalend proza', maar het is volgens de jury onmogelijk haar romans los te denken van essaybundels als Paardejam en Zeepijn. ''Haar speelse essayistiek ligt in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa.

Al haar werk komt tenslotte voort uit eenzelfde mentaliteit, eenzelfde manier van in het leven staan. En een belangrijk onderdeel van deze levenshouding is de gepassioneerde omgang met de literatuur.''

Boven de wolken

Haar oeuvre is ''een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme''. De winnares zegt ''dol- en dolblij'' te zijn met de prijs. ''Ik ben uitgestegen boven de wolken'', aldus Mutsaers.

''Ik zie het als een bekroning op mijn werk.'' Het kwam voor haar als een complete verrassing. ''Ik werd gebeld toen ik met mijn man koffie aan het drinken was bij de Hema.''

Schilderijen

Mutsaers schreef tot nu toe twaalf boeken. In 1983 maakte ze haar debuut met de verhalenbundel Het circus van de geest. Haar eerste roman was De markiezin (1988), gevolgd door Rachels rokje (1993). Haar bekende essaybundels zijn Kersebloed (1990), Paardejam (1996) en Zeepijn (1999).

Afgelopen oktober werd in het Belgische Oostende de tentoonstelling Aangespoeld met pen en penseel geopend, waar schilderijen van Mutsaers zijn te zien. Deze expositie reist in het voorjaar door naar het Letterkundig Museum in Den Haag.

Literair project

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De oeuvreprijs wordt sinds 1947 jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De winnaar dient het geldbedrag deels te besteden aan een literair project.

Het werk van Mutsaers werd eerder bekroond, onder andere met de Jacobus van Looy-prijs en de Constantijn Huygens-prijs. De schrijfster krijgt de P.C. Hooft-prijs volgend voorjaar uitgereikt, waarschijnlijk op 20 mei.