AMSTERDAM - Het leven van Anne Frank wordt verwerkt tot stripboek. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Anne Frank Huis presenteert uitgeverij Luitingh in april een grafische biografie van de joodse onderduikster.

Dat heeft de uitgeverij donderdag gemeld. Scenarist Sib Jacobson en tekenaar Ernie Colón maakten voor het boek intensief gebruik van de collecties van de Anne Frank Stichting en het Anne Frank Fonds in Basel.

Ook raadpleegden ze talloze vaderlandse en internationale historici.

De grafische biografie volgt eerst het leven van de familie Frank, die in eerste instantie in Frankfurt woonde.

In 1933 verhuisde het gezin uit angst voor de groeiende macht van de nazi's naar Amsterdam. Hier doken de vier familieleden in juli 1942 onder in het Achterhuis aan de Prinsengracht.

Deportatie

In augustus 1944 ontdekten de Duitsers de onderduikers en werd de familie Frank naar Duitsland gedeporteerd. Anne en haar zus Margot overleden in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Moeder Edith stierf in Auschwitz. Het verhaal eindigt met de terugkeer naar Amsterdam van Otto Frank, die als enige de oorlog overleefde. Daar vond hij het dagboek van Anne, dat in 1947 voor het eerst werd uitgegeven.

Het stripboek over Anne Frank moet eind april in de winkels liggen, ruim vòòr Bevrijdingsdag.