LEEUWARDEN - In aanwezigheid van de Friese band De Kast en filmmaker Steven de Jong is woensdag in Leeuwarden het boek De Hel van '63 gepresenteerd.

Het boek van Dick van den Heuvel is gebaseerd op de gelijknamige film over de legendarische Elfstedentocht van 1963. De rolprent van Steven de Jong gaat zondag 13 december groots in première in de Friese hoofdstad.

In bioscoop Tivoli overhandigde Steven de Jong het eerste exemplaar van het filmboek aan schaatscoach Henk Gemser, die de Elfstedentocht in 1963 uitreed en op wiens ervaringen het filmscenario mede is gebaseerd.

Gemser gaf tevens schaatslessen aan de hoofdrolspelers Cas Jansen, Chris Zegers en Chava voor in 't Holt en speelt zelf een kleine bijrol in het heldenepos.

Leerlingen

Op het witte doek zag Gemser tevreden toe hoe zijn leerlingen als geloofwaardige toerrijders in weer en wind over het ijs glijden.

Gemser: ''Ik bekeek de film aanvankelijk erg gereserveerd, omdat ik sommige opnames al had bijgewoond. Maar ik hield het toch niet droog, omdat de film laat zien wat Friezen en schaatsliefhebbers beweegt om de tocht te rijden.''

Helden

Een aantal Elfstedentochthelden woonde de presentatie woensdag bij, onder wie Jan Uitham die in 1963 tweede werd van de wedstrijdschaatsers, na winnaar Reinier Paping. George Schweigmann en Jaap Nienhuis, die destijds als laatste toerrijders over de finish gingen, noemden de film een eerbetoon aan de toertochtrijders.

Zowel het boek als de epische film is opgedragen aan wijlen Jean Ummels, een van de drie scenarioschrijvers van De hel van '63.