UTRECHT - De schrijver van de ecothrillers Het Kyoto-complot en Graan (te verschijnen in januari) blijkt een voorman van de milieubeweging te zijn.

De auteur verschuilde zich achter het pseudoniem Ruben van Dijk, maar is in werkelijkheid Thomas van Slobbe.

Van Slobbe is directeur van de stichting wAarde, een denktank binnen de natuur- en milieubeweging. Hij introduceerde een paar jaar geleden het 'smulbos', bedoeld om meer allochtonen van de natuur te laten genieten.

Tevens is hij gastdocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Kenniskamer Natuur en Landschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Voorheen werkte Van Slobbe onder meer bij de stiching Natuur en Milieu. Dagblad Trouw riep hem in maart uit tot een van de honderd invloedrijkste 'milieumensen' van Nederland.

Pseudoniem

Van Slobbe besloot voor zijn debuut Het Kyoto-complot uit 2007 een pseudoniem aan te nemen, omdat hij over politici schreef die indertijd nog in functie waren.

"Mijn werkcontacten met andere politici wilde ik daardoor absoluut niet 'kleuren", zei hij woensdag.

In het nieuwe boek Graan komen alleen fictieve personages voor. Het is daarom niet langer relevant anoniem te blijven, vinden Van Slobbe en zijn uitgever A.W. Bruna.

Gebeurtenissen

Het Kyoto-complot is een misdaadroman die deels is gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen. Het verhaal gaat over een journaliste die erachter komt dat een Nederlands bedrijf betrokken is bij een complot om het Kyoto-verdrag onderuit te halen.

Het boek werd genomineerd voor de Schaduwprijs 2008, de prijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut.