RIJSWIJK - Tekenaar Jan Kruis krijgt de eerste Marten Toonderprijs. Dat heeft de tekenaar van de strip Jan, Jans en de Kinderen zaterdag laten weten.

''Ik ben buitengewoon verrast'', zo reageerde hij. De prijs bestaat onder andere uit een bedrag van 25.000 euro en wordt volgend jaar uitgereikt in het Stripmuseum in Groningen.

Kruis (76) was een groot bewonderaar van Bommeltekenaar Marten Toonder, die in 2005 overleed en naar wie de prijs is vernoemd.

''Hij was mijn idool'', aldus Kruis, die in het verleden voor de Toonder Studio's werkte. Jan, Jans en de Kinderen verscheen in 1970 voor het eerst in de Libelle. De prijs is een initiatief van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Gezinsleven

De in Rotterdam geboren Kruis tekende tussen 1970 en 1998 1139 afleveringen van Jan, Jans en de Kinderen, waarvoor hij zich liet inspireren door zijn eigen gezinsleven.

Jaarlijks worden 125.000 albums van de strip verkocht waarmee het een van de succesvolste strips van het land is.

Jury

De jury was unaniem in de keuze voor Kruis. ''De Marten Toonderprijs is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een striptekenaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal, en daarmee ook aan het Nederlands cultureel erfgoed. Daaraan voldoet Jan Kruis in geruime mate: iedereen kent de Rode Kater",' aldus de jury.