AMSTERDAM - De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Bruna zijn gezamenlijk de strijd aangegaan tegen boekverkopers die hun waar verkopen tegen een lagere prijs.

Ze eisten vrijdag in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat concurrent Edumedia zich aan de wet houdt. Edumedia biedt via internet onder de naam Boekenconcurrent boeken aan tegen een lagere dan de vastgestelde prijs.

''Er is een wet op de vaste boekenprijs. Daar moet iedereen die boeken verkoopt zich aan houden. Ook de kortingen die boekenclubs bieden zijn in de wet geregeld'', aldus directeur Ari Doeser van de KBb.

Volgens advocaat Maarten Sanders van Edumedia is zijn cliënt een buitenlands bedrijf dat in Curaçao is gevestigd, waarvoor de wetsbepaling niet geldt. Sanders vindt het niet meer van deze tijd dat er vaste boekenprijzen zijn.

''Dat is misschien om de kleine boekwinkeltjes te beschermen, maar het is verouderd nu iedereen via internet boeken kan bestellen. De consument wordt er alleen maar beter van.'' Sanders meent dat de kwestie thuishoort bij het Commissariaat voor de Media.