MALMÖ/KOPENHAGEN - Na de drie Millenniumboeken en de verfilmingen ervan is het werk van de Zweedse schrijver Stieg Larsson volgend jaar ook op de planken te bewonderen.

Het Nörrebro Teater in Kopenhagen bereidt Mannen die vrouwen haten voor, samen met de 'weduwe' van de in 2004 overleden schrijver. Dit melden Zweedse en Deense media maandag.

De betrokkenheid van Eva Gabrielsson is opmerkelijk, omdat tot nu toe alleen de vader en broer van Larsson zich bezighielden met zijn erfgoed. De schrijver leefde meer dan dertig jaar samen met zijn partner, maar was niet met haar getrouwd.

Weduwe

Gabrielsson kreeg daardoor financieel niets voor het succes van Larssons werk. Pas eerder deze maand boden vader en broer Larsson omgerekend twee miljoen euro aan de 'weduwe'.

In de Deense krant Politiken zegt Eva Gabrielsson blij te zijn eindelijk iets met Larssons werk te kunnen doen. Mannen die vrouwen haten is het eerste deel van de Millenniumserie van de schrijver. Van de drie boeken zijn alleen al in Europa meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

De voorstelling gaat najaar 2010 in première.