ENSCHEDE - De nieuwste bestseller van Dan Brown, het Verloren Symbool, begint met een opmerking van de auteur dat alle in het boek gepresenteerde wetenschap echt is.

Communicatiewetenschapper Asha ten Broeke maakt daar op Kennislink.nl echter korte metten mee: ''Het boek is vermakelijk om te lezen. Maar wetenschap, daar heeft het niks mee te maken.''

In Browns boek speelt noëtica een grote rol. Noëtica is een - bestaande - tak van de psychologie, gebaseerd op de aanname dat een gedachte massa heeft.

Een sterke gedachte van een heleboel mensen samen zou vanwege die massa de buitenwereld kunnen beïnvloeden, wat in de roman een centrale rol speelt.

Hersenactiviteit

Ten Broeke stelt dat het klopt dat hersenactiviteit massa heeft. Hersenactiviteit is met speciale apparatuur ook buiten de schedel te meten, maar alleen door plakkers op het hoofd vast te maken, zoals bij een eeg-onderzoek gebeurt.

Noëtici denken dat gebundelde hersenactiviteit een elektrisch veld kan laten ontstaan dat merkbare invloed op de wereld heeft.

Twin Towers

Dat is echter zelfs bij wereldschokkende gebeurtenissen als de aanslag op de Twin Towers of de tsunami in 2004 niet waargenomen.

Wetenschappers nemen het door Dan Brown genoemde Institute of Noetic Sciences (IONS), dat wel echt bestaat, dan ook niet serieus, aldus Ten Broeke. Theoretische onderbouwing of bewijzen ontbreken namelijk geheel.

Doorbraak

De Amerikaanse thrillerauteur Dan Brown brak in 2004 door met zijn boek de Da Vinci Code, dat in veertig landen verscheen en ook is verfilmd. Daarna verschenen onder meer het Bernini Mysterie (eveneens verfilmd) en het Juvenalis Dilemma.

Het Verloren Symbool verscheen twee weken geleden in de Nederlandse vertaling en was vanaf middernacht te koop in boekhandels, die daar speciaal voor open gingen. Het werk stootte in één klap door naar de hoogste notering op diverse bestsellerslijstjes.