HAARLEM - De Vlaamse schrijver Erwin Mortier heeft de AKO Literatuurprijs 2009 gewonnen met zijn roman Godenslaap. Dat maakte de organisatie dinsdagavond bekend.

Mortier ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.

Naast Mortier dongen vijf andere schrijvers dit jaar mee naar de prestigieuze literatuurprijs: Joris van Casteren met Lelystad, Joke van Leeuwen met Alles nieuw, Carolina Trujillo (De terugkeer van Lupe García), Christiaan Weijts (Via Cappello 23) en Tommy Wieringa (Caesarion).

Eerste Wereldoorlog

De jury koos voor Godenslaap omdat het ''de eerste grote roman is over de Eerste Wereldoorlog en beschreven is vanuit de optiek van een vrouw in een overweldigende en overrompelende taal. Het biedt een uniek beeld van een tijd die tot nu toe onderbelicht is in de Nederlandstalige literatuur.''

De auteur zelf had er weinig vertrouwen in dat hij de prijs zou winnen. ''Mijn roman is kansloos'', had hij eerder op zijn website gezet.

Stadsdichter

De 43-jarige Mortier heeft al verschillende romans, novelles, dichtbundels en essays op zijn naam staan. In 2005 werd hij twee jaar tot stadsdichter van Gent benoemd.

Mortier won eerder onder andere de Gouden Ezelsoor (prijs voor best verkochte debuut) voor zijn roman Marcel en de Cees Budding'-prijs voor de dichtbundel Vergeten Licht.

Jury

De jury onder voorzitterschap van de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt had uit een aanbod van 390 Nederlandstalige boeken in het genre 'literair proza voor volwassenen' eerst een selectie gemaakt van 25 titels voor de 'tiplijst'. Daarvan verschenen zes boeken uiteindelijk op de 'toplijst'.

Literaire prijzen

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987.

Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Vorig jaar won Doeschka Meijsing de boekenprijs met haar roman Over de liefde.

Erwin Mortier wint AKO Literatuurprijs