AMSTERDAM – De Zweedse krant Svenska Dagbladet meldt maandag dat Eva Gabrielsson, de vriendin van de overleden bestsellerauteur en journalist Stieg Larsson, 20 miljoen Zweedse Kronen (twee miljoen euro) is aangeboden.

De vader en broer van de auteur van de Millennium-trilogie willen zo de strijd om de erfenis afsluiten.

“Mijn advocaat weet van niets,” laat Gabrielsson aan HP/De Tijd weten. "De familie zoekt vaker de media op zonder officieel mijn advocaat met een voorstel te benaderen."

Volgens de Zweedse uitgerij Norstedts zijn er inmiddels 21 miljoen exemplaren van de Millenium-trilogie verkocht. Larsson overleed 9 november 2004 aan een hartaanval, een paar maanden voordat het eerste deel uit zou komen.

Omdat Gabrielsson en Larsson nooit trouwden is zijn nalatenschap volgens de Zweedse wet naar zijn vader en broer gegaan. Sinds die tijd zijn de nabestaanden in een ruzie verwikkeld die vooral in de media wordt uitgevochten.

Aanbod

‘Het klopt dat wij haar een aanbod hebben gedaan’, laat Joakim Larrson telefonisch aan HP/De Tijd weten. ‘Onze advocaat heeft vandaag haar advocaat benaderd.’ Joakim geeft wel toe dat ze dit nieuws eerst aan een journalist hebben verteld.

Gabrielsson vermoedt iets anders. “Vreemd dat ze nu met zo’n bod komen. Ik denk dat er een grote deal op handen is rond de Millennium-serie en dat ze voordat ze daarmee naar buiten komen, eerst een oplossing met mij willen hebben.”

Het zou Gabrielsson niet om het geld gaan, maar dat ze wel de auteursrechten van haar partner wil beheren om over de kwaliteit van zijn werk te kunnen waken.

Kinderschoenen

Joakim geeft toe dat er sprake is van een eventuele Amerikaanse versie van de Millennium-films, maar dat de afspraken daarover nog in de kinderschoenen staan.