AMSTERDAM - Vanaf vrijdagochtend ligt het nieuwste boek van Dan Brown, Het verloren symbool, in de winkels.

Vijf winkels hadden donderdagvond klokslag middernacht de deuren geopend om fans van de schrijver van de Da Vinci Code te ontvangen.

Deze winkels hadden speciaal toestemming gekregen de deuren te openen. In Boekhandel Wagner in Sassenheim was het donderdag al behoorlijk druk. Ruim voor middernacht stonden mensen voor de deur te wachten.

"Het is heel speciaal dat al die mensen in de nacht naar je winkeltje willen komen", aldus een woordvoerster van de winkel. Er kwamen ruim zestig mensen. Niet slecht, "want we zitten hier toch in een dorp".

Drukker

Als de verkoopstunt in de nacht van vrijdag op zaterdag was geweest, was het volgens haar waarschijnlijk drukker geweest. Bij de nachtelijke presentatie van het laatste boek van Harry Potter waren er meer mensen.

Boekhandel Selexyz Dominicanen mocht in het nachtelijk uur twintig mensen verwelkomen. "Niet zoveel, maar de mensen waren wel heel enthousiast", aldus een woordvoerder.

"We hebben 670 exemplaren ingekocht die op een grote stapel in de winkel liggen. We verwachten dat het dit weekeinde als een gek gaat lopen".

Oplage

Het boek heeft in Nederland een oplage van 500.000. In de Verenigde Staten is het boek The Lost Symbol al een groot succes.

Brown werd vooral bekend wegens zijn De Da Vinci Code en het Bernini Mysterie. De hoofdpersoon van deze boeken krijgt in Het verloren symbool te maken met de vrijmetselarij.