AMSTERDAM - Uitgeverij Van Oorschot heeft donderdag in Amsterdam het eerste deel gepresenteerd van een driedelige biografie over schrijver Gerard Reve (1923-2006).

Reves vriend Joop Schafthuizen, met wie hij dertig jaar samenleefde, nam het eerste exemplaar in ontvangst van Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven. Deel I: De vroege jaren 1923-1962.

De tweeduizend pagina's tellende biografie is geschreven door Nop Maas. Hij heeft tien jaar onderzoek gedaan naar het leven van een van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers en was vier jaar kwijt met het opschrijven van het levensverhaal van Reve.

Homoseksualiteit

Maas nam de biografie ter hand nadat hij in de jaren negentig de beschikking had gekregen over vier blauwe metalen koffers met nooit eerder gepubliceerde brieven en documenten van Reve. Daarvan zijn vele opgenomen in het driedelige boekwerk.

De biografie gaat uitgebreid in op het schrijverschap van de auteur, maar beschrijft ook Reves ontwikkeling naar zijn homoseksualiteit en zijn weg naar het geloof.

Huwelijk

Het eerste deel over de jeugdjaren, de oorlogsperiode en Reves huwelijk met dichteres Hanny Michaelis bevat al veel informatie die nooit eerder is geopenbaard.

Zo ontdekte de biograaf dat de schrijver in de jaren vijftig samenwoonde met een Amerikaanse jongen.

Schafthuizen gaf Maas inzage in het privéarchief van de schrijver en gaf hem toestemming om ruimschoots te citeren uit vele, tot dusver onbekende, originele Reve-teksten.

Emotioneel

Reves laatste levenspartner reageerde emotioneel toen hij het eerste exemplaar in ontvangst nam. ''Het is wel een vent die een biografie verdient.''

Aanvankelijk vroeg Schafthuizen zich af of er wel een biografie te schrijven viel over zijn metgezel. ''In de periode dat ik met Gerard was, is er helemaal niet zoveel gebeurd. Naast zijn creatieve werk zijn er zijn niet zo veel zaken die ik mij kan herinneren.''

Confrontatie

Hij ervoer ''een hele wonderlijke confrontatie'' toen hij de tekst onder ogen kreeg. ''Gerard is altijd zichzelf gebleven. Er is niet zoveel verschil tussen de vroegere Gerard en de latere Gerard.''

Deel twee (over zijn leven tot 1975) en deel drie (over de periode met Schafthuizen) verschijnen in respectievelijk het voorjaar en het najaar van 2010.