AMSTERDAM - Het boek 'Het Diner' van schrijver Herman Koch heeft de NS Publieksprijs 2009 gewonnen. Dat maakte de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend tijdens de uitreiking in het Concertgebouw in Amsterdam.

Herman Koch kreeg een geldbedrag van 7500 euro overhandigd, plus een sculptuur van Jeroen Henneman en een eerste klas jaarabonnement van de NS.

Andere genomineerde boeken waren 'Over de liefde' van Doeschka Meijsing, 'De verbouwing' van Saskia Noort, 'De prooi' van Jeroen Smit, 'Meisje met negen pruiken' van Sophie van der Stap en 'Alles te verliezen' van Esther Verhoef.

Koch kreeg bijna een kwart van de stemmen voor zijn roman over twee echtparen die uit eten gaan. Ze praten over alledaagse dingen, maar vermijden waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun twee vijftienjarige zoons die samen iets hebben uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten.

Goed gevoel

De winnaar had al "een goed gevoel" toen hij het boek af had, vertelde hij dinsdag. "Ik dacht: dit zou er wel eens eentje kunnen worden, in termen van succes. Maar ja, dat heb ik ook wel eens bij andere boeken gedacht."

Koch bekende dat tijdens zijn theatervoorstellingen het publiek werd opgeroepen om op zijn roman te stemmen. Hij toert langs de theaters met 'Hard Gras'. Medespeler Henk Spaan was degene die aan het einde van de voorstelling de steun vroeg voor het boek van Koch. "Het was wel een beetje gênant om op deze manier stemmen te vragen", aldus de auteur.

Internet

De NS Publieksprijs is de enige jaarlijkse Nederlandse boekenprijs waarbij de lezer het laatste woord heeft. In totaal hadden 34.786 mensen via internet hun stem uitgebracht, een stuk minder dan vorig jaar toen ruim 47.000 mensen hun favoriete boek kozen.

"Toen hebben we intensiever campagne gevoerd", aldus programmaleider Esther Scholten van de CPNB. "Dit jaar was daar helaas geen budget voor." De meeste stemmen (driekwart) kwamen van vrouwen, die meer boeken lezen dan mannen.

Kernjury

Naast de verkiezing was er een 'kernjury' van driehonderd boekenliefhebbers die alle zes genomineerde boeken hebben gelezen en hun stem uitbrachten. De kernjury is door de CPNB in het leven geroepen om te voorkomen dat websites als GeenStijl de verkiezing manipuleren.

Herman Koch wint NS Publieksprijs