Een vijftal dames belandt op een Frans chateau dat aan een opknapbeurt toe is. Net als de vrouwen zelf.

Vijf vrouwen schrijven zich in voor een intensieve doe-vakantie op een afgelegen Frans kasteel, Rochemarie. Als ze op hun bestemming arriveren, blijkt het bouwwerk in zeer vervallen staat.

Maar de keukenkastjes zijn goed gevuld, hun bedden opgemaakt, en er is voldoende gereedschap in het schuurtje. Alleen is de cursusleider nergens te bekennen. Als die maar niet komt opdagen, beginnen de vrouwen op eigen houtje met de renovatie.

Ruïne

Toegegeven: het is geen sprankelend origineel uitgangspunt om vijf uiteenlopende karakters bij elkaar te zetten in een geïsoleerde ruïne. Wat dat betreft had Polders dat Rochemarie ook Chateau Metaphore kunnen noemen.

Dat cliché is Polders echter in mum van tijd vergeven, want na enkele pagina’s is het al zonneklaar dat het vijftal in het vizier staat van een zeer begaafde en precieze schrijfster.

Onvoorspelbaar

Het cliché van de verzustering is in geen velden of wegen te bekennen in Salto Mortale. Want het ligt wel voor de hand, dat de lady’s na het aanvankelijke gekissebis loutering vinden in zware fysieke arbeid en aan het eind de glazen wijn laten klinken.

Polders laat ze echter volkomen onvoorspelbare kanten opgaan zonder dat ze daarbij buitensporige registers opentrekt. Want au fond is dit verhaal helemaal niet zo uitzinnig voor een roman, terwijl de hoofdrolspelers toch stevige psychologische ontwikkelingen ondergaan.

Verstoppertje

Dat heeft alles te maken met Polders’ affiniteit met het vrouwelijk instinct. Zonder het makkelijke effectbejag van zware ingrepen aan de buitenkant, duikt de schrijfster diep in de personages in. En creëert een ongewoon interessant vakantieverhaal van vijf interessante mensen die verstoppertje spelen met hun gevoel, hun verleden, hun geweten, hun familie en hun leven.

Nee, eigenlijk zijn het er zes, want een van de vrouwen vindt het dagboek van een oude Rochemarie-bewoonster, en ook die wordt van vlees en bloed. Wat een elegant geschreven roman.