LONDEN - De Britse schrijfster Hilary Mantel heeft de Man Booker Prize 2009 gekregen voor haar boek Wolf Hall, waaraan ze vijf jaar heeft gewerkt. Dat meldde de organisatie achter de prijs dinsdagavond.

Hilary Mantel gold al als favoriet voor de prestigieuze onderscheiding. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 50.000 pond (ruim 54.000 euro).

De BBC zond de prijsuitreiking in Guildhall, Londen, rechtstreeks uit. De 57-jarige Mantel was erg blij met het besluit van de jury. ''Ik kan u op dit moment zeggen dat ik gelukkig door de lucht vlieg'', aldus de schrijfster.

Wolf Hall is een historische roman die het leven beschrijft van Thomas Cromwell, een adviseur van de Engelse koning Henry VIII, in de zestiende eeuw.

Jury

Het 650 pagina's tellende boek is volgens de jury ''fantastisch'' en een waardige winnaar van de onderscheiding.

De Man Booker Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur uit een van de landen van het Britse Gemenebest en de Republiek Ierland.

Vorig jaar won de Indiase schrijver Aravind Adiga met zijn debuutroman The White Tiger. Van dat boek, dat inmiddels in dertig talen is verschenen, werden alleen in Groot-Britannië al een half miljoen exemplaren verkocht.