Nieuw boek Dan Brown breekt verkooprecords

SAN FRANSICO - Het nieuwe boek van auteur Dan Brown ligt in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië pas een dag in de winkel, maar breekt nu al alle verkooprecords.

The Lost Symbol ging meer dan een miljoen keer over de toonbank, meldde de uitgever donderdag.

Volgens boekhandels en webwinkels is The Lost Symbol niet aan te slepen. Bij webwinkel Amazon.com werden nog nooit zoveel exemplaren van een boek verkocht op de dag na de publicatie.

Harry Potter

Ook in Nederland is het Engelstalige boek in trek, aldus een woordvoerster van Nilsson & Lamm, een van de importeurs. ''Boekhandels hebben heel veel ingekocht. Landelijk gezien zijn er bij de eerste order tegen de 50.000 boeken ingekocht. Dat is te vergelijken met de boeken van Harry Potter, waar nog meer massahysterie bij komt kijken. Bij Dan Brown gaat het er wat rustiger aan toe'', aldus de zegsvrouw. Ze verwacht komend weekend pas echt de grote stormloop in Nederland.

Vrijmetselarij

Het nieuwe boek verhaalt over de avonturen van professor Robert Langdon, die zich dit keer verdiept in de vrijmetselarij. Langdon speelde ook de hoofdrol in eerdere boeken van Brown. Het boek speelt zich af in Washington.

De Nederlandse vertaling van het boek wordt onder de titel Het verloren symbool op 30 oktober uitgebracht in Nederland en Vlaanderen. De eerste oplage van de Nederlandse vertaling zal een half miljoen exemplaren bedragen.

Delta Deceptie

Van de bestseller De Da Vinci Code werden sinds 2003 wereldwijd 81 miljoen exemplaren verkocht, en in Nederland en Vlaanderen meer dan 1,3 miljoen.

Andere boeken van Brown zijn Het Bernini Mysterie, Het Juvenalis Dilemma en De Delta Deceptie. In totaal werden er meer dan 3,5 miljoen Nederlandstalige exemplaren van Browns boeken verkocht.

Tip de redactie