In deze Franse beeldroman stijgt de spanning tussen mensen tot het kookpunt terwijl Maria meekijkt. Geestig en aandoenlijk.

Opa en oma hebben ruzie. Opa en oma hebben eigenlijk altijd ruzie, en de familie bij wie ze inwonen, die van hun dochter, geniet er de hele dag van mee. Na een meningsverschil zet oma, die net terug is uit Lourdes, een Maria van plastic op de televisie. Opa timmert er een portret van Lenin boven. En wat er dan gebeurt…

Beeldroman

Het begin van een beeldroman over een Franse familie, geschreven door Pascal Rabaté (1961) en getekend door David Prudhomme (1969). Het verhaal speelt zich af in het dorpje Bazouges in Pays de la Loire.

Na het genoemde voorval begint de Maria van plastic te huilen; tranen van bloed. De bloedende Madonna, die gezeteld in een afwasbak op de cover van dit boek te zien is, zorgt voor onrust in het dorp.

Een enorme massa mensen wil de Maria aanschouwen en zelfs het voetbalteam komt even langs om geluk te halen. Opa hekelt deze opkomst en dit gegeven zorgt opnieuw voor ruzies.

Treffende tekeningen

Triestheid, dat is wat dit gehele boek beheerst. Verhoudingen tussen mensen waarbij de spanning hoog oploopt worden weergegeven in woord en beeld. Juist omdat de ruzies vrij onschuldig zijn (maar daardoor niet minder heftig) is het verhaal heel herkenbaar.

Het verhaal is niet zielig gebracht, het is juist erg grappig. De hilariteit komt naar voren in de tekst, maar de tekeningen brengen minstens een zo groot deel daarvan. Brommende gezichten, valpartijen en ook de Maria zijn erg treffend getekend.

Een heel voetbalteam dat op de stoep staat, herhaaldelijk in een klein plaatje in een boek getekend, maakt ook indruk. Het beeld heeft een versterkend effect op het verhaal en dat maakt het logisch dat de roman deze vorm heeft.

Ontroerend en realistisch

Het boek is lachwekkend maar tegelijkertijd ontroerend; ondanks dat de kans klein is dat je dit zelf meemaakt is de triestheid realistisch.

Familiebanden zijn niet zelden ziek, en De Maria van plastic geeft een heerlijk kijkje op zo’n familiedrama.