AMSTERDAM - Tientallen Nederlandse schrijvers en dichters hebben zaterdag op het Spui in Amsterdam een ode gebracht aan de schrijver Remco Campert, die vorige maand 80 werd.

Ter gelegenheid van Camperts verjaardag verscheen bij De Bezige Bij de bundel 'Poëzie is een daad', waarin tachtig dichters een gedicht hebben geschreven voor Campert.

Aan de bundel werkten auteurs mee als Ramsey Nasr, Tommy Wieringa, Joost Zwagerman, Gerrit Kouwenaar, Anna Enquist, Jan Cremer, Jules Deelder en de onlangs overleden Simon Vinkenoog.

Gedicht

Ruim twintig auteurs waren bij de poëtische ode op het Spui aanwezig en droegen onder grote belangstelling een gedicht voor. Louis Lehman opende de rij met het voordragen.

Daarna volgden onder anderen Bernlef, Kees van Kooten, Jan Baeke, Hester Knibbe, Rob Schouten en Menno Wigman. De happening bij het standbeeld het Lieverdje werd afgesloten met een toost.

Verjaardag

Ter gelegenheid van zijn verjaardag zijn ook twee andere boeken van Campert verschenen. Het vuistdikke Dichter, waarin alle gedichten van Campert zijn gebundeld, en Vurrukkulluk, waarin drie eerder verschenen romans zijn opgenomen: Het leven is vurrukkulluk (1961), Liefdes schijnbewegingen (1963) en Tjeempie! of Liesjes luiletterland (1968).

Campert geldt als een van de belangrijkste auteurs van Nederland. Hij heeft meer dan 75 romans en verhalenbundels en ruim dertig dichtbundels gepubliceerd.

Columns

Vorig jaar verscheen zijn laatste verhaal. Deze zomer verschijnen er columns in de Volkskrant. Komend seizoen doet hij met Jan Mulder en Bart Chabot een theatertour.

Remco Campert