AMSTERDAM - Deze uitstekende spionagethriller bevat alle componenten: mysterie, actie, spanning, een sterk plot en een hoofdpersoon van Hitchockiaanse proporties.

Tijdens een skivakantie in Zwitserland wordt Jonathan Ransom de man waar Hitchcock zo van hield. De man die op het verkeerde moment en op de verkeerde plek zit, tegen wil en dank wordt meegesleept in de vaart der gebeurtenissen en zich gaandeweg steeds heroïscher gaat opstellen.

Ransom, een dokter voor Artsen Zonder Grenzen, is met zijn vrouw Emma op vakantie. Als zij zwaargewond raakt moet hij haar in een spelonk achterlaten om hulp te zoeken. Maar de hulp komt te laat.

Als Jonathan volkomen ontdaan op zijn hotelkamer zit bij te komen, wordt er post voor Emma bezorgd. Afkomstig van een depotruimte waar Emma spullen in ontvangst had gegeven.

Overval

Jonathan is nog niet direct gealarmeerd, maar in zijn achterhoofd begint een stemmetje te zeuren. En als hij Emma’s spullen ophaalt, wordt hij overvallen door twee mannen die proberen hem de koffers te ontfutselen.

Hij beseft dat er iets goed mis is, en gedreven door zowel liefde voor zijn vrouw als door argwaan, bijt hij zich vast in een zoektocht naar de waarheid omtrent Emma.

Kernwapens

Het is het startsein voor een complot dat zijn tentakels over de hele planeet heeft uitgestrekt. In Reichs spionagethriller lopen huurmoordenaars rond, machtswellustelingen, integere en minder integere rechercheurs, en idem voor politici.

Hebzucht en landsbelangen lopen een nek-aan-nek-race in de wapenwedloop, en verdomd, er hangt een zeer actuele doemschaduw over het verhaal van een land dat werkelijk niemand met kernraketten bewapend wil zien of je moet wel érg gestoord zijn.

Reëel

Het is een omvangrijke en complexe plot, die Reich goed gedoseerd weet te brengen met strakke spanningsboog. Zijn keuze voor de doorsnee man als hoofdpersoon (Jonathan, die niet zo doorsnee blijkt als het web steeds dichter om hem heen wordt gespannen) brengt het verhaal dicht bij de lezer.

Evenals de missers die major players op elk niveau maken en rookgordijnen die tot verkeerde beslissingen leiden, waardoor het realiteitsgehalte in kracht toeneemt.

La Carré en Riech

Een spionageverhaal van zulke proporties wil nogal eens de logica tarten, en als schrijver moet je wel uit de hemel zijn gezonden wil je dan je thriller boeiend houden.

Dat lukt wereldschrijvers als John Le Carré, Frederick Forsythe en Tom Clancy. Ook Reich slaagt erin om zijn staalkaart aan plotwendingen geloofwaardig uit te spelen – met griezelig reëel effect.