Nelson Mandela, de beroemde voorvechter voor gelijke rechten voor allen heeft net zijn 91ste verjaardag gevierd.

Een lang leven waarvan hij 27 jaar in gevangenschap doorbracht, waaronder op Robbeneiland.

Dit stripboek over zijn leven is tot stand gekomen dankzij de Nelson Mandela Foundation en Umlando Wezithombe.

Zee aan info


De strip is een uitgebreide biografie en telt bijna tweehonderd bladzijden, wat vrij ongewoon is voor dit genre.

Toch is de informatie niet over de plaatjes uitgerekt om maar vooral veel sfeerbeeld te kunnen tekenen. De vertelstructuur is compact en elke zet van Mandela is in beeld gebracht, alsook zijn privéleven.

Als er weinig beweging in zijn leven zit door bijvoorbeeld een langdurig verblijf in de isoleercel, houden de makers de vaart erin met de politieke gebeurtenissen in Zuid Afrika.

Tegenstelling


Want de geweldloze strijd die Mandela altijd voor ogen had, werd niet door iedereen in Zuid Afrika gedeeld. Immers, de tijd waarin hij in de gevangenis zat was de tijd waarin de welvaart in de westerse wereld steeds uitzinniger werd.

Het blanke gedeelte van Zuid Afrika stond vrijwel op het zelfde niveau als het westen. De tegenstellingen tussen blank en zwart werden steeds schrijnender waardoor ook het geweld in hevigheid toenam.

Rechtvaardigheid


Het boek beschrijft de opkomst van Mandela, zijn steeds groter wordende invloed in politieke contrabewegingen (ANC), en zijn gevangenschap – waarmee de Zuidafrikaanse regering evenwel precies het tegenovergestelde bereikte.

Nelson groeide uit tot een symbool, maar geen zwevend logo. Uit deze biografie komt duidelijk de mens Mandela naar voren: een man van principes, vreedzaam, en bereid tot grote offers voor de rechtvaardigheid.

Waardig eerbetoon

En een ongekend talent voor vergiffenis. Dát heeft hem zo bekend, geliefd en beroemd gemaakt.

Het was zijn grootse karakter dat zijn vrijlating, die door honderden miljoenen mensen wereldwijd op televisie werd gevolgd, tot zo’n emotioneel en onvergetelijk gebeuren maakte. Dit boek is een waardig eerbetoon aan Mandela.