In Venetië raakt Commissario Guide Brunetti verwikkeld in een zaak van illegale afvaldump.

Als commissario Brunetti op een avond voor het diner wordt uitgenodigd bij zijn aristocratische schoonouders, vindt hij Franca Marinello aan de andere kant van het dure damast.

Ze staat alom bekend als ‘La Liftata’, of zelfs la super liftata, vanwege de plastische chirurgie die haar gelaatstrekken heeft vervormd.

Ondanks die Mickey Rourke-woestenij op haar gezicht blijkt Franca een buitengewoon interessante en belezen disgenoot.

Camorra

De gedenkwaardige avond vindt enige dagen later een vervolg. Brunetti krijgt bezoek van een overheidsfunctionaris die illegale afvaldump op het spoor is.

Met de macht van de camorra (onlangs nog gedetailleerd uit de doeken gedaan door Roberto Saviano) krijgt Brunetti evenwel nauwelijks vat op de zaak.

Er vallen doden, en in de periferie van deze zaak duikt telkens de naam op van Franca´s echtgenoot, die zijn fortuin heeft gemaakt in de bouwwereld.

Stijlbreuk

Leons nieuwste thriller is weer een elegante toevoeging aan haar Brunetti-reeks. Met Brunetti heeft Leon een personage gecreëerd wiens zelfbeheersing en denkwerk het bloederige subgenre ver uit de buurt houden.

Brunetti blijft vooral via gesprekken met mensen de buitenkant aftasten, en elimineert al peinzend alle opties totdat hij de kern raakt.

Interessante wending in Gezichtsverlies is ook hoe Brunetti deze keer stijlbreuk pleegt en de wet plooit om recht te laten zegevieren.

Literair

Leons thrillers zijn dankzij Brunetti’s belezenheid erg boekig. Bovendien heeft de commissario een net zo literair onderlegde echtgenote, en met het Franca-personage erbij is deze thriller literair in het kwadraat.

Als schrijfster weet Leon in elk geval hoe ze haar erudiete stijl in haar oeuvre kwijt kan. Haar schildering van Venetië is als vanouds onderhoudend, en met de aristocratische schoonfamilie van Brunetti krijgt de lezer een lesje in de waarden en hiërarchische structuren van de oude adel.

Zelfs de rake klap die ze aan het eind van het boek uitdeelt aangaande vooroordelen, is nog uitgedeeld met een gracieus handje.