NEW YORK - De Iers-Amerikaanse schrijver Frank McCourt is zondag op 78-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats New York. Hij stierf aan huidkanker.

Dat meldde The New York Times.

McCourt is vooral bekend geworden door zijn eerste boek, de bestseller Angela's Ashes (1996) dat in Nederland verschenen is onder de titel

De as van mijn moeder. Met dit autobiografische verhaal won hij de prestigieuze Pulitzer-prijs. Het boek gaat over de moeilijke jeugd van een kind uit een Ierse immigrantenfamilie in de Verenigde Staten.

Succes

De auteur was tientallen jaren leraar Engels. Pas toen hij met pensioen ging verschenen zijn boeken. Hoewel het allemaal goed verkopende titels waren, overtrof hij nooit meer het succes van Angela's Ashes, dat in 1999 verfilmd werd door de Britse regisseur Alan Parker.

Bekijk de trailer

De vier boeken die McCourt in tien jaar tijd schreef hebben een biografisch karakter. Er zijn wereldwijd miljoenen exemplaren van zijn werk in omloop. Het is in meer dan twintig talen vertaald.

Armoede

McCourt werd geboren nadat zijn ouders gemigreerd waren van Ierland naar Amerika. Tijdens de economische depressie van de jaren '30 keerde het gezin weer terug naar zijn geboorteland, waar het bittere armoede beleefde in de stad Limerick.

Tot overmaat van ramp liet de aan drank verslaafde vader de familie ook nog eens in de steek.

Toen hij 19 was, besloot McCourt op eigen houtje zijn geluk te beproeven aan de overkant van de oceaan. Na een baantje in een hotel in New York ging hij aan de slag als leraar.