Jonge, ambitieuze mensen met nog een heel leven voor zich en ouderen die rustig de balans opmaken. Bijzondere verhalen over wat verandert en over wat blijft, over andere culturen en over alledaagse dingen.

Carolijn Visser (1956) publiceert verhalen over de reizen die ze al jarenlang over de wereld maakt; haar speciale belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland.

Haar reisverhalen over deze landen, zoals Buigend Bamboe, Hoge bomen in Hanoi en Uit het moeras, laten een onafhankelijk schrijfster zien die zich aangetrokken voelt tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden.

Shanghai Skyline (2008) werd genomineerd voor de Bob den Uyl prijs. Oom Brian, de pitbullwerper, het twintigste boek van Carolijn Visser, is een bundeling van de columns die tussen 1995 en 2008 in Reizen, Grande, Djoser, Elsevier, Preludium en NRC Handelsblad zijn verschenen.

Lezend de wereld rond

In meer dan zestig minireportages neemt Carolijn Visser de lezer mee op wereldreis. Van een bezoek aan haar Australische schoonfamilie en het kermisechtpaar Shelley en Ron in Queensland tot Vietnamese noedelsoep en Pekingeend met pruimensaus en roddelverhalen in een Tibetaanse kapsalon en een handelaar in zijden tulpen in een nieuwbouwwijk van Bangkok.

Van de Nicaraguaanse winkelier en vervent krantenlezer Mister Bill, versgeplukte oranje maragnons op het eiland Wawa en de huiselijke sfeer in het Panamese Café Coca Cola tot een diploma-uitreiking in Estland, zoet Kriekbier in het grijze Stavelot en een fietstocht langs de mistige Schelde.

Eerlijk en persoonlijk

Door Carolijns eerlijke, nuchtere toon en haar vlotte schrijfstijl leest de bundel heerlijk weg. Ze beschrijft niet alleen de idyllische plekken en onvergetelijke ontmoetingen, maar ook de pech onderweg, de vergankelijkheid, vreselijk reisgezelschap en kamers die nog het meest weg hebben van een gevangeniscel.

Altijd zonder opsmuk, maar met oog voor detail. Een enkele column is ietwat minder sterk, maar dat mag de leespret bij een aantal van zestig niet drukken.

Het boek heeft een bijzonder formaat en is rijk geïllustreerd met portretten van de mensen en de plekken die Carolijn bezocht, en geeft de verhalen daardoor op charmante wijze een persoonlijk gezicht. Een aanrader voor een ieder die graag reist, met de backpack op de rug of vanuit de luie stoel.