‘Het Afrikaans Jeruzalem’ heet het vijfde deel in de literaire strip over de lotgevallen van een sprekende kat die commentaar geeft op zijn omgeving.

De kat van de rabbijn kan praten sinds hij diens papegaai heeft opgegeten, zoals in het eerste deel van deze serie werd verbeeld.

Tegelijk met dat nieuwe communicatievermogen is het gedaan met kats luie kattenleventje.

Opeens ging de viervoeter de rabbijn de oren van het hoofd vragen, en de rabbijn op zijn beurt achtte het raadzaam dat de kat zich voortaan ook bezighield met ethische, morele en theologische kwesties. Wat heeft het hebben van een stem anders voor zin?

Goedmoedig

Door dit soort filosofische wendingen is ‘De kat van de rabbijn’ een speels diepzinnige stripserie.

Soms met een scherpe of satirische uithaal, maar altijd een goedmoedige boventoon. De sfeer en stijl van de strip doen erg oosters aan, met die fabelachtige wendingen en kleurrijke avonturen.

Babylonische spraakverwarring

In deel vijf bevinden kat en rabbijn zich in Algerije. Er spoelt een kist aan waarin zich een Rus bevindt die niemand kan verstaan, behalve natuurlijk weer die kat.

De Rus blijkt op zoek te zijn naar joden in Ethiopië, waar zich volgens hem het Jeruzalem bevindt. Een geheime stad waar de joden een rustige woonplaats zullen vinden. Het gezelschap gaat met een truck de woestijn in om talloze avonturen tegemoet te gaan.

Kuifje

Onderweg door noordelijk Afrika ontmoeten ze woestijnstammen die van uiterst vijandig tot heel gastvrij variëren.

Highlight is een ontmoeting met een buitengewoon pedant journalistje en zijn vaste gezel Bobby, een witte terriër. Jawel, het is Kuifje, die hier van Sfar een flinke stripveeg uit de pen krijgt.

Archaïsch

Sfar biedt aan de hand van zijn vele personages een ludieke kijk op zaken die al sinds mensenheugenis spelen.

Een blinde rabbijn met archaïsche denkbeelden kan rekenen op de spot van Sfar, natuurlijk bij monde van de kat die het geraaskal van dergelijke strippersonages van hilarisch commentaar voorziet.


De Rus geeft de nodige kritiek op de gebeurtenissen in zijn thuisland begin vorige eeuw. Een Europese ontdekkingsreiziger in Afrika wordt vreselijk te kakken gezet met zijn hautaine imperialisme, en een fundamentalistische moslim staat lijnrecht tegenover een moslimgrijsaard met milde ziel.

Inhaalslag

In het voorwoord lezen we dat Sfar met dit vijfde deel zijn stem heeft willen verheffen tegen racisme. Een fenomeen waarvan hij vindt dat het allang achter de rug had moeten zijn, maar daar dit niet het geval is, zo constateert hij droogjes, vertellen we het nog maar een keer opnieuw.

Het Afrikaans Jeruzalem zal prettiger lezen voor degenen die bekend zijn met de eerste vier werken van Sfar en zijn kat, maar zo noodt dit vijfde deel alleen maar uit tot een inhaalslag.