MOSKOU - De Russische schrijver Vasili Aksjonov, bekend om zijn romans over de donkere kanten van het voormalige Sovjetsysteem, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vrouw laten weten. Aksjonov stierf na een lang ziekbed.

Aksjonov behoorde tot een groep schrijvers die opkwam in de 'dooiperiode' na de dood van Josef Stalin (1953). Ze konden in relatieve vrijheid kritiek uiten. In de jaren zeventig kwam een einde aan die periode en werd zijn werk en dat van anderen verboden.

In 1980 dwongen de autoriteiten hem tot emigratie naar de Verenigde Staten. Daar schreef hij zijn bekendste werk 'Generaties van de winter'.

Het behandelt de lotgevallen van het gezin Gradov tegen de achtergrond van de Stalintijd met zijn schokkende gebeurtenissen van de grote zuiveringen en de Tweede Wereldoorlog

Na de val van het communisme keerde Aksjonov terug naar wat toen Rusland was geworden. ,,Zijn dood is een enorm en onvervangbaar verlies voor de Russische literatuur en cultuur'', zei de Russische premier Vladimir Poetin maandag in een reactie.