Een onderzoek naar zwaarlijvigheid, ongezonde voeding en ziekten wat iedereen gelezen zou moeten hebben. Al is het maar om te beseffen hoe de voedingsindustrie van nu in elkaar zit.

Een mens kan zich over het algemeen gezond noemen als hij of zij regelmatig sport, zich geestelijk en sociaal sterk voelt en gezond eet.

Met het boek Giftig geeft Reymond aan dat laatste aspect een hele nieuwe betekenis en zal alles wat je op je bord legt niet meer smaken als voorheen.

Vijf delen

Het boek is grofweg op te delen in vijf onderwerpen. Het eerste stuk gaat over de grote toename van obesitaspatiënten, die reeds een pandemie wordt genoemd.
Het volgende stuk bestaat uit de resultaten van zijn onderzoek naar glucose-fructosesiroop; een suikervervanger gemaakt van mais.

Deel drie beslaat de vleesproductie in de bio-industrie en alle zaken die daarmee verwant zijn. Deel vier vervolgens handelt over het gebruik van pesticiden bij de fruit- en groenteteelt.

In het laatste deel geeft Reymond een conclusie van zijn bevindingen en maakt hij het cirkeltje weer rond.

Vaart

Aan de hand van 71 korte hoofdstukjes van elk 2 à 3 pagina’s neemt Reymond je mee langs zijn onderzoeksresultaten. De korte hoofdstukjes lezen makkelijk weg, houden de vaart er in en zorgen er voor dat alles begrijpelijk blijft en je niet verdwaalt in een oerwoud van feiten.

De feiten, waarmee je op verjaardagen een hoop punten kan scoren, schetsen een beeld van de huidige situatie van de voedingsmiddelen industrie.

Zambia

Reymond betrekt hierbij de hoeveelheid obesitaspatiënten over de hele wereld (bijvoobeeld in Zambia is dat 20%), de kosten van de gehele zorg aan obesitaspatiënten in Amerika (45 miljard dollar per jaar), de gevolgen van obesitas voor het milieu (door het toegenomen gewicht van de passagiers gebruiken vliegtuigen gemiddeld zo’n 1.325 miljard liter kerosine per jaar meer) en de stijging van het aantal calorieën in etenswaren.

Verbaas je over deze twee voorbeelden: in 1995 zaten er in een kop koffie met room ongeveer 45 calorieën, in 2005 waren dat er 350; dertig jaar geleden bevatte twee stukken pizza 500 calorieën, tegenwoordig zijn dat er 850.

Onprofessioneel

Wat betreft onderzoeksresultaten is er weinig op het boek aan te merken. Ware het niet dat de auteur allerlei onbenulligheden en vooroordelen verwerkt in zijn wetenschappelijke betoog.

Deze onprofessionele uitspraken zorgen ervoor dat je lichtelijk gaat twijfelen aan de objectiviteit van de rest van zijn onderzoek. Zo heeft hij het voortdurend over Amerikanen en de rest van de wereldbevolking, betrekt hij nogal eens politieke kwesties in zijn uitspraken en ziet hij Texas als een verderfzaaiende staat.

Ondanks de aanwezigheid van deze vrij expliciete opvattingen, blijft Giftig een vrij wetenschappelijk boek wat iedereen gelezen zou moeten hebben. Want ook al is niet alles objectief wat er staat, Reymond heeft zeer grondig onderzoek verricht en verantwoordt zich met bijna 400 noten.

Aanrader

Ook als je geen professionele interesse hebt in voeding en gezondheid, is dit boek een echte aanrader. Het presenteert keiharde feiten die niet alleen interessant zijn voor de gezondheidsfreak en het zet je aan tot nadenken.

Waarschijnlijk zul je voor het eerst beseffen wat de mens zichzelf aandoet met alle moderne productiemethoden.