Agatha Christie meets Fargo in stijlvolle thriller waarin enkele auto’s stranden in een dik pak sneeuw en een van de bestuurders vermoord wordt. Whodunnit?

In de Maand van het Spannende Boek is deze van Kelly, samen met Erfenis van Koryta en De Roeping van Inger Ash Wolfe, een uitschieter.

De thrillers zijn geschreven in een beheerst tempo, de hoofdpersonages intrigeren en door de sterke psychologische onderbouwing – zonder gebruik te maken van obligate suspense-effecten - scoren ze hoge ogen in de categorie Literaire Thriller.

Raamvertelling

Kelly heeft een stijl die de lezer tot opletten maant. Bij hem zul je geen zinnen aantreffen die het woordental opstuwen zonder ergens over te gaan. Het is weloverwogen proza, met schitterende (en ook mooi vertaalde zinnen) als ‘meeuwen die een witte kras maken op het grijze schilderslinnen van de horizon’.

Dan wil je wel bij de les blijven. De auteur blijft qua observatie dicht bij zijn personages en hun uiteenlopende karakters, waarmee de moordzaak overhelt naar een raamvertelling.

Opzet

Je moet als lezer wel van ijs zijn wil je niet geboeid raken door de manier waarop de moordzaak is neergezet. Tijdens hevige sneeuwval in het Engelse Norfolk, wordt een aantal auto´s via een verkeersbord omgeleid. Er zou een boom over de weg zijn gevallen.

De bestuurders zitten muurvast, en als later de hulptroepen arriveren blijkt een van de automobilisten vermoord met een scherp voorwerp door zijn oog. Het is erg Christie, deze opzet: wie van de andere bestuurders heeft dit gedaan, of was het soms iemand van buiten, en waarom zijn er geen voetsporen in de sneeuw?

More bodies

Het is niet het enige lijk dat de recherche voor een raadsel plaatst. Elders aan de kust spoelt een lijk aan met een aantal mysterieuze sporen op en om zijn lichaam. En Kelly verweeft er ook nog een bonus in met een cold case, van hoofdrechercheur Shaw.

Shaw is een nog relatief jonge rechercheur, die met een rokende, hoestende maar krasse veteraan samenwerkt, Valentine. Deze Valentine werkte vroeger met Shaws vader, die is overleden.

De carrière van Shaws vader is niet roemvol afgelopen vanwege een complexe moordzaak. Iets waar Shaw Junior geen vrede mee kan sluiten, en het oplossen van deze oude zaak verloopt analoog aan de toch al zo complexe actuele cases.

Gedoseerd

Kelly presenteert de aanwijzingen mondjesmaat en goed gedoseerd, en schetst ondertussen een prachtig sfeerbeeld van het ruwe Norfolkse seizoen dat zijn wissel trekt op de inwoners, hetgeen ook in het verhaal is verwerkt.

Zoals gezegd, de auteur heeft hier geen eenlijnig verhaal afgeleverd, maar een knap opgebouwd multi-gelaagde plot. Dat hij zijn personages zich bovendien zo consistent laat ontwikkelen, is zondermeer een prestatie. ‘’De dood ging in wit gekleed’’ (goeie titel) is een zeer aanbevelenswaardige, complete thriller.