Schaduwen in de Schemering is het nieuwste, in het Nederlands vertaalde kinderboek van de Zweedse auteur Henning Mankell. Vanaf 10 jaar.

Henning Mankell is in Nederland voornamelijk bekend geworden door de Wallander-serie, waarvan in 1997 het eerste deel in het Nederlands verscheen.

Het jaar daarvoor werd reeds zijn eerste kinderboek Een geheim genootschap in het Nederlands vertaald. Met zijn kinderboeken verwierf Mankell internationaal faam en won hij diverse prijzen.

Schaduwen in de Schemering gaat over Joel, een elfjarige jongen die alleen met zijn vader in een klein dorpje in het noorden van Zweden woont. In het dorp gebeurt nooit iets, totdat Joel wordt overreden door de bus naar Ljusdal en hij er zonder een schrammetje te hebben opgelopen onder vandaan komt.

Hij besluit dat hij een Mirakel heeft meegemaakt en dat hij dit moet compenseren door het verrichten van een goede daad. Hij komt er echter achter dat het uitvoeren daarvan moeilijker is dan hij dacht en dat niet iedereen altijd van hulp gediend is.

Onschuld

Joel wordt bijna twaalf, een leeftijd waarop hij zich naar eigen zeggen wat meer volwassen moet gaan gedragen. Zo moet hij van zichzelf stoppen met fantaseren en moet hij een beste vriend gaan zoeken. Het liefst een normale jongen van zijn eigen leeftijd, en niet een ouder persoon die door het hele dorp als uitschot wordt behandeld, zoals zijn andere vrienden.

Deze wensen van Joel behoren tot de kinderlijke naïviteit die de volwassen wereld beschouwt als iets aparts waar je tot kan toetreden als je je volwassen genoeg gedraagt. Het is deze naïviteit van Joel die het boek tot een plezier maken om het te lezen. Het gegeven van het verhaal is eigenlijk vrij simpel en er gebeurt niet bijzonder veel, maar de wijze waarop de gedachten van Joel worden beschreven, zijn erg herkenbaar. Zeker voor jongeren.

Jeugdboek

Als auteur, uitgever en recensent weet je nooit precies wat de jeugd vindt, door de asymmetrische relatie tussen zender en ontvanger. Echter, de gedachte dat men met deze jeugdroman niet tegemoet komt aan de wensen van de jeugd, lijkt verwerpelijk. De wereld van Joel is zo goed beschreven dat ik met zekerheid durf te zeggen dat elke jonge jongen of elk jong meisje zich hierin zal herkennen en plezier beleeft aan het lezen van het boek.

Zelfs de oudere lezer zal de gedachten van toen aan de hand van dit boek zonder problemen kunnen oproepen. Wie herinnert zich nou niet meer dat gevoel dat je met het naderen van een bepaalde leeftijd je volwassener moet gedragen? En dat je dit kon bereiken door je te mengen met allerlei volwassen zaken en proberen na te denken zoals je dacht dat volwassenen dat deden?

Geslaagd

De vrolijke, korte zinnen, de humor en de makkelijke maar rijke schrijfstijl van Mankell die allerlei alledaagse dingen leuk maakt, maken Schaduwen in de schemering tot een geslaagd boek. Een aanrader voor kinderen die willen meekijken in de wereld van de volwassenen, maar daar nog net te jong voor zijn.