DEN HAAG - Cees Nooteboom krijgt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2009. Dat heeft de Nederlandse Taalunie donderdag laten weten.

Nooteboom krijgt de prijs, die om de drie jaar wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie, in het najaar uit handen van de Belgische koning Albert. Aan de prijs is een geldbedrag van veertigduizend euro verbonden.

Diepzinnig

Volgens de jury is het werk van Nooteboom "diepzinnig en filosofisch". De schrijver is vooral bekend vanwege zijn reisverhalen, maar zijn oeuvre omvat ook romans, verhalen, novellen, poëzie en essays.

Nootebooms wordt ook in het buitenland geroemd, vooral in het Duitse taalgebied heeft hij veel lezers. Volgens de jury is de grote kracht van zijn reisverhalen, maar ook van zijn romans, dat ze de geschiedenis recht doen, maar nergens louter realistisch zijn.

Beduusd

De laureaat is zeer enthousiast over zijn onderscheiding. ''Ik ben net terug van een lange reis uit Azië en Australië waar ik vorige week heb opgetreden op het festival van Sydney. Ik heb de hele dag en de halve nacht gevlogen, en ben nu een beetje beduusd van dit nieuws. Het is wel een schitterend thuiskomen.''