Hallo Jack Reacher, De Onoverwinnelijke, je bent er weer. En wel in de nieuwe thriller van Lee Child, die maar niet uitgeschreven raakt over zijn formidabele Jack.

Jack had ooit een carrière als ijzervreter in het Amerikaanse leger, maar hij zwerft inmiddels al jarenlang zonder mobiele telefoon, creditcard of vaste verblijfplaats door de Verenigde Staten. Van al zijn talenten is zijn bijzonderste toch wel om elke keer weer tegen complotten aan te lopen.

Geen toeval

Om die toevalsfactor te reduceren, heeft Child een handigheidje ingebouwd bij zijn protagonist. En dat is dat Jack met andere ogen naar zijn omgeving kijkt dan het gros van de mensheid, getraind als hij is door zijn jarenlange ervaring in het Amerikaanse leger.

Hij ziet wat wij, onschuldige omstanders, niet zien. En zo valt het hem op dat die ene vrouw in de New-Yorkse metro zich vreemd gedraagt: ze gedraagt zich als een zelfmoordterrorist. De gemiddelde metroreiziger had zoiets nooit gemerkt, maar Jack wel.

Fundies in N.Y.

Zelfmoordterrorist blijkt ze bij nader inzien niet te zijn. Al raakt Jack door haar suïcidale gedrag wel betrokken in een complex verhaal waarbij een aanstormend politicus zijn Watergate tracht te verbloemen en de moedjahedeen zijn opgedoken in de wereldstad. Want Childs thriller leunt zwaar op de actualiteit van de fundamentalistische terreur en de Amerikaanse en Russische bemoeienissen in Afghanistan.

Logica

Zo wordt het een kwestie van Jack tegen de moedjahedeen en tegen nog veel meer tegenstanders, maar dit gegeven wordt door Child bewonderenswaardig genuanceerd uitgewerkt.

Het decor blijft New York, waar Jack zonder enig aanknopingspunt de waarheid naar boven moet zien te halen. Gelukkig is hij een logisch denkende rekenmachine, barometer, cartograaf, topograaf, planoloog in één, die eerder op zijn praktische vaardigheden drijft dan op zijn mokervuisten.

Al komen die vuisten gelukkig nog wel een paar keer van pas, want anders is Jack Jack niet meer. De nuance heeft het botweg uitschakelen van bad boys niet helemaal opzijgedrukt als een koekoeksjong.

Geen IT

Jacks inzicht geldt elk gebied behalve de IT-wijsheid. Die vooruitgang is een beetje aan hem voorbijgegaan. Ten eerste is hij daarvoor te lang zwervende geweest, en secundo plant de auteur wijselijk een stoere bonk als Jack Reacher niet als nerd achter een peeceetje – dat zou toch wel afbreuk doen aan deze geliefde thrillerheld.

4 sterren