Nicolien Mizee geeft schrijfles aan de volksuniversiteit. De columns die ze daarover schrijft voor NRC Handelsblad zijn nu gebundeld. Het resultaat is het boekje Schrijfles, grappig vormgegeven als schoolschrift.

Leuk voor op het nachtkastje om af en toe in te lezen, maar alles in een keer kan ook. Voor een bundel columns zit er namelijk verrassend veel verhaal in het boekje.

Het verhaal beslaat een cursusjaar, beginnend bij het voorstellen van de cursisten en eindigend bij de zomervakantie. Gedurende het jaar leer je de amateurschrijvers, maar vooral hun docente goed kennen.

Humor

Mizee beschrijft haar leerlingen eerlijk. Beschrijvingen als: ‘Martha is zo zacht en rond als een bol wol’ komen veel voor. Misschien niet zo leuk voor Martha, maar des te leuker voor de lezer.

Nog leuker is het wanneer de verhalen in wording van de cursisten aan bod komen, en de reactie van Mizee daarop.

Als Ans zo’n goed idee heeft dat ze ‘niet snapt dat ze het zelf verzonnen heeft’, zegt Mizee aarzelend ‘Ja, en dan?’

De beschrijvingen van de lessen bestaan voornamelijk uit dialoog. Dat werkt goed, alsof je zelf ook aanwezig bent bij de lessen. De droge opmerkingen van Mizee maken het geheel bovendien vaak erg grappig. Ook zelfspot is haar gelukkig niet vreemd.

Schrijftips

Het boekje is misschien nog wel het leukst als je zelf ook schrijft. Mizee geeft tussen de regels door talloze tips over het schrijven van verhalen zonder belerend over te komen.

Ze stelt voor om Anna Karenina te lezen, maar kijken naar Dr. Phil kan net zo goed inspiratie opleveren.

Ze heeft enkele simpele stelregels: niet zeuren maar schrijven, een personage wil
iets, dat mislukt en dan gebeurt er weer iets anders, maar weet dat zij ook niet alles weet. Dat maakt het boek vlot en verfrissend.