Dit bijzondere voorleesboek bevat korte verhalen die zijn geschreven in de jij-vorm. Het verhaal neemt je zoon of dochter mee op een avontuurlijke reis, samen met kapitein Klots en de grote rode kater Gerrit. Voor kinderen van zes tot negen jaar.

Het boek begint met een openingshoofdstuk dat beschrijft hoe ‘jij’ kapitein Klots ontmoette. Hierna volgen achttien verhalen waarin per verhaal een bijzonder eiland centraal staat.

Het laatste hoofdstuk van het boek beschrijft hoe er een einde kwam aan de avonturen en neemt in het kort alle eilandbezoekjes nog een keer door.

Doordat het is geschreven in de jij-vorm, kun je tijdens het voorlezen je kind het gevoel geven dat het verhaal voor hem of haar geschreven is.

Fantasie-eilanden

Tijdens de reis worden de vreemdste eilanden bezocht. Er is bijvoorbeeld het Gelukseiland, het Vakantie-eiland en het IJsbergeiland.

Elk eiland heeft zijn eigen bijzondere bewoners en overal maken de avonturiers iets mee.

De avonturen en de eilanden sluiten naadloos aan bij de fantasiewereld van het kind: een eiland waar de bergen zijn gemaakt van vanille- en aardbeienijs, een eiland waar iedereen gelukkig is, er snoep uit de grond groeit, een vakantie-eiland waar je de hele dag kan luieren en wordt bediend door pinguïns en een eiland waar indianen wonen.

Een boek met een gebruiksaanwijzing

Achter in het boek zit een grote landkaart waarop al deze eilandjes te vinden zijn. Ook zitten er acht windkaarten bij, die kunnen bepalen waar het bootje naartoe moet varen.

Elk verhaal begint met de aankomst bij het eiland en eindigt met een versje waarmee het bezoek aan het nieuwe eiland wordt voorbereid.

Je kind kan een windkaart trekken, en zo kun je bepalen in welke richting het bootje moet varen, welk eiland er bezocht gaat worden en dus welk verhaal er voorgelezen moet worden. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het boek in een ‘normale’ volgorde te lezen.

Tekeningen

Het is goed te zien dat er veel aandacht naar de vormgeving van het boek is uitgegaan, want het boek ziet er prachtig uit. Het heeft de uitstraling van een oud scheepsjournaal en staat vol met mooie illustraties in zwart-wit en kleur.

Vooral de paginagrote, gekleurde afbeeldingen zijn schitterend. Een favoriet is de illustratie van blauwe ijsvogels met ijshoorntjes als snavel.

Het enige wat op de vormgeving is aan te merken, is dat het papier niet van een topzware kwaliteit is, waardoor de illustraties en de typografie doorschijnen.

Begrijpelijk is het echter wel, een nog zwaardere kwaliteit papier zou het boek waarschijnlijk onbetaalbaar hebben gemaakt.

Talent

Om het voorlezen van dit boek tot een groot succes te brengen, heb je redelijk wat talent nodig. Omdat het boek is geschreven in de jij-vorm, vergt dat een speciale manier van lezen.

Hoe levendiger je kunt voorlezen, hoe beter je je kind in het verhaal kan betrekken. Ook is, voor een optimaal gebruik van de landkaart en de windkaartjes, enige improvisatietalent geen overbodige luxe.

Hoe groter het talent van de voorlezer, hoe groter het plezier zal zijn. Als zowel ouder als kind over een grote fantasie beschikt, zal het voorleeskwartiertje met de aanschaf van dit boek nooit meer hetzelfde zijn!

 

Vier sterren