ANTWERPEN - Op een stripveiling in Antwerpen hebben stripalbums en originele tekeningen van Suske en Wiske zondag in totaal 250.000 euro opgeleverd.

Het ging daarbij onder meer om de originele tekeningen van het album De Dulle Griet. Daarvoor werd bijna 43.000 euro neergeteld.

De veiling vond plaat op verzoek van erfgenamen van Willy Vandersteen, de in 1990 overleden tekenaar van de twee Vlaamse stripfiguurjes.

Eerder deed de familie al afstand van tekeningen van andere stripfiguren van Vandersteen, zoals De Rode Ridder. Nu ging voor het eerst een omvangrijke collectie van Suske en Wiske onder de hamer.

Succes

Veilingmeester Mon Bernaerts noemde de veiling ''een daverend succes''. ''Er werd zwaar geboden op stripalbums in perfecte staat. Ze brachten soms een veelvoud op van de geschatte prijs."

"Zo was een eerste druk van Prinses Zagemeel uit 1949 geschat op 800 euro, maar werd hij verkocht voor 2200 euro. Ook de tekeningen verkochten als zoete broodjes. Die van De Dulle Griet werden geschat op 600 tot 900 euro per plaat met vier stroken, maar werden verkocht voor 1000 tot 2500 euro per plaat.''