De Boekenweek heeft ‘het dier’ als thema. De Eendenman, over homoseksuele necrofiele eenden en andere aberraties, neemt in deze beestenbende een opmerkelijke plek in.

In De Eendenman beschrijft Moeliker seksuele en andere aberraties in het dierenrijk. Kevers bestijgen weggeworpen bierflesjes, een zeerob tracht een pinguïn van eigenaardig nageslacht te voorzien en padden, kalkoenen, eenden en nog veel meer dieren vergrijpen zich aan dode of bijna dode soort- en andere genoten.

Dierenmanieren

Moeliker is een wetenschapper uit in de categorie Midas Dekkers, die er ook geen been in zag om het beestje bij de naam te noemen. Dierenliefhebbers zullen af en toe de hand voor de mond slaan, maar dieren doen wat ze doen en als daar necrofilie (seks met lijken), coprofagie (eten van poep) etc. bij hoort, dan zij dat zo.

Stijl

Moelikers schrijfstijl is helder en toegankelijk, en het boek is doorspekt met droogkomische opmerkingen. Niet opzettelijk, maar wie dieren observeert en doodeenvoudig noteert wat hij observeert zonder zich te beperken tot preutse vaagheden, komt vanzelf op humor uit – al is dat bij zo’n onderwerp al snel een gegeven.

Ig Nobelprijs

De Eendenman is bekroond met de zogeheten Ig Nobelprijs. Die prijs is een parodie op de Nobelprijs, en die jaarlijks wordt toegekend aan wetenschappers die ‘ons eerst laten lachen en daarna aan het denken zetten’.

Dus wie zich ooit heeft verwonderd over (of verbeten bij) gangbangende eenden in de rivier – geen zeldzaam spektakel in het voorjaar – moet beslist De Eendenman lezen. Het is niet alleen leerzaam en opgewekt, maar ook een oase voor de gemoedsrust.

4 sterren