Waar gebeurd: man koopt een dierentuin. Wat er allemaal bij zo’n onderneming komt kijken, tekende hij op in dit beestenboekje.

Op een dag valt er een prospectus op de deurmat met daarin een dierentuin in de uitverkoop. Er is een post-it op geplakt:‘je droomscenario’.

Benjamin Mee, de ontvanger van de prospectus, hoefde geen moment langer na te denken; hij wilde die dierentuin, en zou er alles voor doen om hem te mogen runnen.

Alle hens aan dek

In Onze dierentuin! vertelt Benjamin Mee over de (moeizame) aankoop, verbouwing en modernisering van het Dartmoor Wildlife Park in Devon.

Het wordt een onderneming waar de hele familie bij betrokken is; het huis van moeders wordt verkocht om een bod op de dierentuin te kunnen doen, en geërfd geld wordt bij elkaar gesprokkeld om in de overige financiën te voorzien.

Onervaren

Het is echter geen makkie om een dierentuin te kopen, zeker als je geen enkele ervaring als dierentuindirecteur hebt, geen graad in biologie of ook maar enige ervaring met dieren.

Benjamin Mee, doe-het-zelver en columnist voor de Guardian, is echter zó avontuurlijk ingesteld dat hij zich door niets laat weerhouden om zijn droom te realiseren.

Een zware klus

Met heel veel moeite en ondanks veel tegenslagen – waaronder de ziekte en het overlijden van zijn vrouw Katherine – weet Benjamin Mee de dierentuin te bemachtigen.

Zodra het contract getekend is stapelen de rekeningen zich echter op; de dieren moeten eten krijgen, de verzorgers moeten betaald worden en het hele park kan wel een injectie van geld gebruiken. Kortom, het echte werk begint nu pas.

Solomon en Juliette

De dierentuin blijft de droom die werkelijkheid is geworden voor Benjamin Mee. Hij is verzot op de dieren, hoe gevaarlijk ze ook kunnen zijn, en bekijkt ze met veel interesse.

Hoewel zelfs de gevaarlijkste dieren een naam hebben gekregen – een Afrikaanse leeuw leeft onder de naam Solomon, en een adelaar met uitermate scherpe snavel mag de naam Juliette dragen – moet iedereen voorzichtig met deze dieren omgaan. Dat een van deze wilde dieren uit kan breken is geen prettig idee, zeker niet als je huis aan de dierentuin grenst en een roedel wolven je achtertuin binnen kan sluipen.

Kleurrijk

Het leuke aan het verhaal van Benjamin Mee is dat je een kijkje achter de schermen kan nemen. Een dierentuin onder je hoede nemen, waaronder ongeveer 200 wilde dieren, een handjevol verzorgers en dan ook nog een gezin onderhouden, blijkt zo makkelijk nog niet.

Het boek bestaat gelukkig niet alleen uit beschrijvingen van tegenslagen en emotionele momenten. Door het enthousiasme van Benjamin, dat door het hele boek voelbaar blijft, behoudt het boek een zekere frivoliteit die de hele onderneming in het begin ook bezat voordat alle ellende zich aandiende.

Benjamins interesse voor dieren komt tot uiting door interessante ‘weetjes’ die her en der door het boek zijn verspreid, en de vele anekdotes maken het boek zeer kleurrijk.

Drie sterren