Elke Geurts debuteert met een verhalenbundel die je op het puntje van je stoel houdt. De verhalen in Het besluit van Dola Korstjens zijn stuk voor stuk spannend, geestig en getuigen van een scherp psychologisch inzicht.

De spanning in de korte verhalen van Geurts is subtiel te noemen. Er gebeurt niet veel - soms helemaal niets - maar het is de angst in het hoofd van de hoofdpersoon of de suggestie van gevaar die de suspense opvoert.

Ook weet de auteur de lezer telkens op het verkeerde been te zetten. Dit gebeurt nergens op een flauwe manier zodat je je als lezer beetgenomen voelt, maar op uiterst intelligente wijze.

Unheimisch

Na de laatste punt in een verhaal blijft de lezer vaak achter met een unheimisch gevoel. Zoals in het verhaal De ontmaskering van de zin van het leven of in Goed volk.

Beide verhalen gaan over een jonge moeder en haar wantrouwen jegens respectievelijk haar autistische broer en haar wereldvreemde ooms. Is deze angst reëel? Gaan zij haar kind iets aandoen? Of zit het in haar hoofd?

Op elk moment verwacht de lezer de alles vernietigende doodsklap. Of die verwachting nou uitkomt of niet, maakt niet eens uit. De angst is écht, en dus de spanning ook. Erg knap.

Contactgestoord

Een ander belangrijk thema in Geurts bundel is het onvermogen van de hoofdpersonen om contact te leggen met hun naasten. In het slotverhaal zitten we in het hoofd van self-proclaimed loser Wilmud.

Hij probeert te vluchten uit de greep van zijn koopzieke vrouw, zijn jengelende dochters en uit zijn vadsige lijf door het in de virtuele wereld aan te leggen met de bloedmooie Else. Als hij de woorden 'Ik wil je toch zien' intikt, kan hij niet meer terug.

Maar dan lijkt het werkelijkheid worden van een droom enger dan het in jezelf gekeerd blijven in je treurige bestaan. Fysiek vluchten is de enige oplossing.

Suspense, fantasie en humor

De verhalen van Elke Geurts blinken uit in spanning en menselijk inzicht. Ze beschikt over een intelligente, fantasierijke en bij wijle ronduit geestige stijl. Een sterk debuut.

Vier sterren