Roberto Saviano - Gomorra

‘Ik ben hier geboren, in het land van de camorra, op de plek met de meeste moorden van Europa, in een streek waar geweld nauw met zakendoen verweven is, waar niets ook maar enige waarde heeft, tenzij het macht oplevert, waar alles de sfeer ademt van een eindstrijd.’

Het boek Gomorra is als een grote stortvloed over me heen gekomen. Alle gruwelijke daden van de Italiaanse maffia, een lading namen die onmogelijk te onthouden zijn en die je ook niet hoeft te onthouden.

Het is niet verwonderlijk dat de schrijver, Roberto Saviano, met de dood bedreigd is. Hij staat letterlijk 24 uur per dag onder bewaking en kan zijn huis niet verlaten.

Zijn onthullingen over de Napolitaanse maffia, de camorra, hebben hem tot een doelwit gemaakt. De camorra wil hem het zwijgen op leggen, wraak nemen voor alle sluiers die hij heeft weggenomen.

Verfilming bekroond

Het boek heeft intussen al internationale bekendheid verworven; het is vertaald in 33 talen en wordt wereldwijd gelezen.

Ook de gelijknamige film heeft de wereld geschokt. Dat de film bekroond is met vijf European Film Awards en met de Grand Pix van Cannes is een teken van grootsheid - wat ook in het boek te voelen is.

Rustig doorgaan met leven

Tijdens het schrijven van Gomorra wist Saviano dat hij gevoelige onderwerpen ging aansnijden. Zijn onderzoek heeft de organisatie van de camorra blootgelegd.

In de wetenschap dat zijn leven in gevaar zou zijn, heeft hij toch het verhaal gepubliceerd. Waarom? In het boek verteld Saviano: ‘Ik worstelde met mezelf, probeerde te achterhalen of het mogelijk was er ten minste iets van te begrijpen, of het mogelijk was te ontdekken, te weten zonder dat je eronder wordt bedolven en eraan kapotgaat. Of dat je moest kiezen tussen te veel weten en gevaar lopen of niets weten – en dus gewoon rustig doorgaan met leven’.

Roberto Saviano kon niet weten en gewoon doorleven; hij heeft het opgeschreven en doet geen halve zaken. Hij neemt geen blad voor de mond en vertelt alles, maar dan ook echt alles, wat hij te weten is gekomen over de camorra.

De grootsheid van de camorra

Dat de camorra zich goed verspreid heeft wordt al snel duidelijk. Niet alleen hebben ze bij veel illegale praktijken een vinger in de pap (drugshandel, drugssmokkel, illegale vervaardiging van designerkleding), ze hebben zich ook verspreid door heel Europa.

Saviano bespreekt alle praktijken, en dat zijn er angstwekkend veel.

Op zijn Vespa

Saviano heeft zijn gedetailleerde verslagen van camorra-praktijken te danken aan zijn infiltratie in de organisatie. Jarenlang heeft hij klusjes gedaan in bedrijven die doordrenkt waren van maffiabazen.

Hij pakte zijn onderzoek nog grondiger aan; om te zorgen dat hij als een van de eerste op een plaats delict zou zijn, bemachtigde hij een radio die politiezenders kon ontvangen. Zo wist hij snel op elke crime scene aan te komen op zijn Vespa, soms nog eerder dan de politie zelf.

Pikachu en KitKat

Leden van de camorra zelf komen in Gomorra ook aan het woord. Niet de allerhoogste bazen, maar juist de jongens onderaan de hiërarchie heeft hij gevraagd naar hun ervaringen.

Tienerjongens, met bijnamen als Pikachu en KitKat. Deze jongens mogen op de wacht staan – mét pistool – en hopen later een plaats tussen de grotere bazen te bemachtigen. Ze zijn trots op hun positie en vertellen Saviano zonder terughoudendheid wie ze zijn en wat ze doen.

Gomorra is een interessant boek voor iedereen die zich wil verdiepen in de Italiaanse maffia. Het bevat lange beschrijvingen van organisatiestructuren en beschrijvingen van maffiabazen.

De meest indrukwekkende stukken zijn toch de beschrijvingen van de leefwereld van de gewone mensen, die tussen de rotzooi moeten leven die de cammoraleden aanrichten. Het uiteindelijke doel van Saviano is toch om juist deze mensen – de eerlijke mensen – te helpen.


4 sterren

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie