Rijk geïllustreerd boek dat passie voor koken combineert met inzicht in natuurkunde: het resultaat is een verrassend kookboek dat eigenlijk geen kookboek mag heten, maar dat veel leuke inzichten en uitdagingen bevat voor de echte kookliefhebber.

Koken is in een rap tempo verworden van een alledaagse verplichting tot een hippe en veelzijdige bezigheid. Je hoeft de tv maar aan te zetten en de Jamie’s, Nigella’s en Ramon’s staan te springen om te laten zien hoe je zonder al te veel moeite een lekker gerecht op tafel zet.

Koken = Chemie

Dit boek bevat niet zomaar een stapel recepten uit de keuken van een bepaald land of gebied. Integendeel: Cook & Chemist neemt de lezer mee op reis door de wonderlijke wereld van smaak, aan de hand van allerlei natuurkundige fenomenen. Gaandeweg worden in het boek verschillende natuurkundige aspecten rondom voedselwaren uitgelegd, zowel op moleculair als soortmatig (bijv. vlees) niveau.

Een originele invalshoek dus, in het voorwoord omschreven als: ‘moleculair gastronomisch’, waarmee wordt bedoeld dat natuurkundige en chemische kennis wordt gebruikt als basis voor de gerechten.

Transformatie

Eke Mariën (de Cook) en Jan Groenewold (de Chemist) benaderen eten in dit boek aan de hand van twee hoofdstromen: transformatie (bakken, koken, etc.) en mengen en roeren (olie en water, schuimen, sauzen, etc). Dit resulteert in verrassende recepten voor bijvoorbeeld een ‘zuinig’eitje, opgeblazen aardappels met peterseliezout of doorzichtige ravioli.

Hoewel het boek in een prettige stijl geschreven is, moet je wel even je hoofd erbij houden en niet slechts op zoek zijn naar een snelle tip om ’s avonds te scoren met het diner.

Tenzij je jouw tafelgenoten wilt imponeren met een verhandeling over de totstandkoming van de smaak van het geserveerde eten natuurlijk. Er staat zelfs een samenvatting aan het eind van ieder hoofdstuk. Het boek is lekker strak vormgegeven met luxe foto’s en relevante illustraties, die een goede aanvulling zijn op de tekst.

Kortom, gooi die scheikundedoos aan de kant en sla aan het experimenteren in de keuken!

Er is inmiddels ook een tweede boek van dezelfde schrijvers, met meer recepten. Dit boek is verkozen tot Best Innovative Cookbook en Best Illustrated Cookbook door de Gourmand World Cookbook Awards.

3 sterren