De speurtocht naar een verdwenen geliefde verloopt via een oriëntatietocht van verborgen coördinaten die in boeken is uitgezet. Intrigerende maar bij vlagen ook iets te virtuoze roman.

Philip is wiskundige en geniaal. Hij kan leven van de ingewikkelde formules die hij opstelt voor bedrijven. Dit zorgt ervoor dat hij veel vrije tijd heeft. Tijd die hij bijvoorbeeld kan besteden aan het zoeken naar Irma Arcuri, zijn verdwenen geliefde.

Zij laat haar boekenverzameling bij hem bezorgen, en schijnt daar aanwijzingen in verborgen te hebben over haar huidige verblijfplaats. Philip kan haar natuurlijk niet vergeten, dus gaat hij met behulp van de boeken naar haar op zoek.

Vaardigheden

Het is best een spannend uitgangspunt, dat met die boeken. Als boekbinder en auteur beschikt Irma bovendien over ongekende mogelijkheden: ze bindt sommige boeken bijvoorbeeld opnieuw in met toegevoegde passages en gebruikt haar eigen autobiografische werk om informatie door te spelen.

Het is hierbij bijzonder geloofwaardig dat haar boeken zo anders van toon zijn dan de vertellersstem in het boek. Daarnaast is het knap hoe de auteur erin geslaagd is om de passages die Irma zogenaamd aan boeken uit de wereldliteratuur heeft toegevoegd, precies zo te laten klinken als deze boeken. Probeer maar eens de stijl van Don Quichot te imiteren, dat valt niet mee.

Wiskundige blik

Verder is Philip een fascinerend hoofdpersonage. Hij bekijkt de wereld op een wiskundige manier, vat alles in vergelijkingen en getallen. Zijn stiefkinderen zijn voor hem in eerste instantie een zeven en een acht – hun leeftijden op dat moment.

Zijn blik is verfrissend en vaak grappig. In het boek zijn de meest complexe wiskundige formules opgenomen, die Philip dan bijvoorbeeld gebruikt om e-mails te analyseren. Geen idee waar het over gaat, maar het intrigeert.

Richting

Een nadeel van het boek is het gebrek aan een duidelijke plot. De zoektocht naar Irma Arcuri zou richting moeten geven aan het verhaal, maar doet dat onvoldoende.

Het boek verliest zich vaak in uitweidingen over Philips seksleven vroeger en nu en de ontelbare hardlooptrainingen die beschreven worden, zijn ook niet altijd even interessant. Als Philip eenmaal op reis gaat om Irma te zoeken, wordt dit wel iets beter gedoseerd dan in het begin van het boek.

En toch

Het lijkt simpelweg te moeilijk om Irma te vinden. De aanwijzingen die ze in de boeken achterlaat zijn haast te subtiel om te volgen, de wiskundige vergelijkingen die Philip los moet laten op de verzameling zijn onbegrijpelijk voor de gemiddelde lezer. Er wordt net iets te weinig informatie gegeven om het spoor te kunnen volgen.

Philip bereikt eigenlijk te weinig om het verhaal interessant te houden. Toch blijft het boek tot het eind toe boeien. Telkens verwacht je dat hij nu toch wel iets zal ontdekken waardoor de puzzelstukjes op zijn plaats vallen.

En als dat niet gebeurt, ben je al snel geneigd om jezelf de schuld te geven. Die aanwijzingen moeten wel in de tekst zitten, ik lees vast niet goed genoeg. En dat je dan gaat herlezen, in plaats van te concluderen dat het verhaal niet goed in elkaar zit. Een boek dat dat voor elkaar krijgt, is hoe dan ook goed.

4 sterren