Tjitske Jansen & Jasper le Clerq - Je hebt alles en je hebt mij

Je hebt alles en je hebt mij is de vierde bundel van dichteres Tjitske Jansen. Bij de bundel zit een cd waarop ze de teksten voordraagt.

 Jasper le Clerq begeleidt haar daarbij 'op viool en met geluidseffecten', aldus de flaptekst.

Tjitske Jansen doet in deze bundel waar ze goed in is: zware onderwerpen aansnijden in toegankelijke taal, zonder dat het cliché of kinderachtig wordt.

Voor haar geen grote woorden, maar rake beelden en grappige anekdotes. Over een kastanje die geen boom had willen worden en chagrijnig opmerkt: "Als iemand mij nou maar had opgeraapt".

Dat Sneeuwwitje moest kuchen omdat het stukje appel loskwam uit haar keel en dat de prins en de dwergen daaruit opmaakten dat ze toestemde in haar huwelijk: "Ze zegt jaaaaaa!"

Voordracht

Aanvankelijk kreeg Tjitske Jansen bekendheid vanwege haar poëzie-optredens. Dit is te merken aan haar teksten, die zeer geschikt zijn voor voordracht. Dit laat ze dan ook horen op de bijbehorende cd.

Iedere tekst heeft een eigen kleur, door de muziek van Jasper le Clerq en doordat Jansen durft te schreeuwen of te fluisteren, te versnellen of te vertragen. De cd blijft boeien en kan ook goed beluisterd worden zonder mee te lezen. Alle teksten zijn goed te verstaan.

Recycling

Een nadeel van deze bundel is dat bijna alle teksten ook in haar eerdere bundels staan. Van de zestien teksten zijn er slechts vier niet eerder gepubliceerd.

Daarnaast gebruikt Jansen stukjes uit eerdere teksten in nieuwe gedichten. Meerdere figuren in haar werk hebben bijvoorbeeld 'een macht zo groot als twintig koeien'.

Op zichzelf zijn veel dingen goed gevonden, maar het geeft wel de indruk dat ze niets beters wist te verzinnen. De herhaling levert bovendien soms vreemde situaties op. De eerder aangehaalde tekst over Sneeuwwitje komt uit de bundel 'Vind je mij opwindend', maar is gedeeltelijk ook opgenomen in haar vorige bundel Koeriekoeloem.

In dit boekje staan allebei die teksten, waardoor er dus zonder duidelijke functie zinnen bijna letterlijk herhaald worden.

Verwachting

Misschien is het ook wel meer bedoeld als cd met een boekje, dan als een boek met een cd. De bundel heeft in ieder geval het uiterlijk van een cd-hoesje, vierkant en met foto's.

Wie dacht aan nieuw werk van Tjitske Jansen, komt enigszins bedrogen uit, hoewel de cd ook dan zeker de moeite waard is. Wie echter nog kennis moet maken met haar werk, zal niet teleurgesteld worden.

3 sterren

 


 

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie