Greg Iles – De naakte waarheid

Psychologische thriller over de uitwassen van jaloezie in een geval van overspel. Een dolgedraaide man houdt zijn hele gezin in gijzeling.

Als Laurels zwangerschapstest positief uitpakt, weet ze niet of ze zwanger is van haar man of van haar minnaar.

Dat haar man Warren niet zoveel later het hele huis ondersteboven haalt en volledig doordraait, is dus niet zo heel vreemd.
Nou… misschien een beetje.

Laurel is twaalf jaar getrouwd met Warren Shields, een gedegen maar geen opwindende huisarts. Saai is hij ook niet. Het probleem is dat Laurens minnaar geen scharreltje is om de huisvrouwenverveling mee te verdrijven, maar dat die man de liefde van haar leven is.

Onherkenbare echtgenoot

Intelligente, volwassen mensen weten zoiets door de bank genomen wel op te lossen. Laurel ziet zich echter geconfronteerd met een echtgenoot die ze niet meer herkent: wat is daar aan de hand?

Hij is gewapend, ketent haar vast en drogeert hun jongste dochter buiten westen. De 13-jarige zoon weet te ontsnappen en alarm te slaan, en in mum van tijd is huize Shield verwikkeld in een gijzelingsdrama zoals je op tv ziet.

Financieel drama

En dat is nog maar de helft van Iles’ explosieve thriller. Warrens praktijkgenoot is namelijk nogal creatief omgegaan met het declareren van ziektekosten van hun patiënten.

Het ziet ernaar uit dat hij de rekening krijgt gepresenteerd, en dat levert een extra lichting wanhopige mensen op met verbeten jagers. Samen met het drama bij de Shields loopt ook de situatie in de dokterspraktijk volledig uit de hand.

Rednecks

Iles bouwt hiermee langs twee lijnen een effectieve spanningsboog op, temeer daar hij de personages van Warren, Laurel en haar minnaar goed weet uit te werken.

Hij is wat minder sterk wat betreft het plaatselijke politiekorps, waarvan de ene helft zijn hersens gebruikt en de andere helft een wat karikaturale schets wordt van schietgrage cliché-rednecks uit een B-film.

Maar wat lang voor zinderende spanning zorgt, is het geheim rondom de identiteit van Laurels liefje. Ze kan haar echtgenoot nog enigszins in toom houden door alles te ontkennen.

Warren weet echter steeds dichter bij de waarheid te komen, en dat doet hij op een zenuwslopende manier.

Slim einde

Ook de finale wordt geloofwaardig uitgewerkt; verrassend is die niet, maar psychologisch gezien wel vakkundig onderbouwd. Ja inderdaad, dit is de beste manier waarop Iles deze thriller tot een bevredigend einde kon brengen.

Een slotstuk met explosies en veel getetter zijn voor in de bioscoop; in je leesstoel heb je liever een intelligenter afwikkeling.

3 sterren
 

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie