Tweede deel van de schitterende stripversie van Stephane Heuet, gebaseerd op Prousts werk Un Amour de Swann.

De liefde van Swann gaat over de vernietigende liefde van de aristocratische Swann voor de wat volkse Odette. Zijn liefde is er een van de obsessieve soort. Swann beeldt zich in dat Odette er vele andere minnaars op nahoudt, en zou het liefst een gouden coconnetje om haar heen willen spinnen.

Eigenwaarde

Een dergelijke manier van liefhebben is ten dode opgeschreven, en dat weet Swann. Maar hij slaagt er niet in zichzelf van haar los te maken. Hij is een man die het pad heeft gekozen dat zijn zelfrespect aantast, en dan is er geen weg meer terug: alleen Odette kan hem zijn eigenwaarde teruggeven - of zijn afhankelijkheid ten eigen faveure uitspelen.

Monumentaal

En zo schrijft Swann geschiedenis als een van de monumentale literaire personages die de tragische keerzijde van de liefde verbeelden: waar eerst "alles wat hij deed glans kreeg doordat ze ook deel uitmaakten van Odette's leven", is hij nu een hulpeloze figuur zonder vreugde.

Reflectie

De stijl van Proust is in deze literaire strip gehandhaafd. De teksten in spreekballonnetjes, ondertiteling en tussentekst zijn in evenwicht zodat Prousts literaire meesterwerk nergens tekort wordt gedaan. Zelfs die filosofische momenten over het menselijk gedrag na een specifieke handeling, hebben op een vloeiende manier een plaats gevonden.

Beau monde

De strip schetst eveneens een fraai beeld van de Franse beau monde aan het eind van de negentiende eeuw. Een circuit waarin exterieur erg belangrijk was - Fransen zijn natuurlijk de stijlkoningen uit de geschiedenis - maar ook het interieur.

Goed van de tongriem zijn gesneden was al een verdienste ten tijde van het hofleven van de Bourbons, maar Huguet laat zien dat in Prousts tijd geldt dat eloquentie en gevatheid hoog stonden aangeschreven in de Franse cultuur.

Visie

Straten van het Parijs van Proust zijn zondermeer prachtig getekend, geheel in sfeer met de tijd. Zorgvuldig uitgewerkt tot en met de weerspiegelende lichtjes op de Seine aan toe. Het statige vindt zijn weerslag in de kleuren: er is veel gebruik gemaakt van taupe, mauve, anthraciet, burgundy, brons.

En dan zijn er nog de opulente decors met open haarden en boordevolle boekenplanken van de salons waar de intellectuele elite zich ophield, de Opéra met het chique publiek dat toestroomt, de historische bouwwerken die Parijs rijk is. Heuet heeft op stripgebied een doordachte visie gehanteerd voor de rijkdom van Prousts roman.

Uitgeverij Atlas.

Orospronkelijke titel: Un amour de Swann.