Vaardig geschreven en rijkelijk geïllustreerd boekwerk over de sterrenkunde in Nederland: in deze branche zeker geen klein landje op wereldtoneel.

Hij stond laatst nog bij de Publieke Omroepen enthousiast zwaaiend met zijn armen een sterrenkundig gastcollege op lichtsnelheid te geven: Govert Schilling, de auteur van deze fraai verzorgde uitgave, is een toegewijde sterrenkijker en auteur van dit boek, waarin de geschiedenis van de Nederlandse astronomie in tekst & beeld wordt uitgelegd.

Nooit geweten dat wij bij de Top 5 horen van de wereld waar het deze wetenschap betreft. Dat is nog maar één van de vele verrassende weetjes die in dit boek aan de orde wordt gesteld. Maar zo heel vreemd is het ook weer niet.

Aannames

Immers, 400 jaar geleden werd de telescoop in Nederland uitgevonden. Opeens kwam die onbereikbare sterrenhemel dichtbij, en alle Bijbelse aannames stonden opeens op losse schroeven. In navolging van die eerste baanbrekende ontdekking gingen in Nederland meer wetenschappers het hemelgewelf afspeuren, onder wie grote namen als Christiaan Huygens en Jacobus Kapteyn.

Hoge omes

Zij legden de basis voor een stevig Nederlands astronomisch fundament, en tot op de dag van vandaag tellen de Hollanders op dit terrein als de beste ter wereld. Zij bekleden hoge zo niet de hoogste functies op astronomische instituten en wetenschapscentra wereldwijd. En er staan ook leuke anekdotes in deze encyclopedie, zoals die van de student aan de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam.

Hij ontwierp voor zijn afstudeeropdracht een fictief hotel op de maan, maar hij had dit plan zo kundig en gedetailleerd uitgewerkt dat hij wereldwijd werd gevraagd voor lezingen en zijn ontwerp een plek kreeg in het prestigieuze Cooper Hewitt National Design Museum in New York.

2009

Ook de amateurs in Nederland komen in dit interessante boek aan bod. Plus de eerste sterrenkijkers in de prehistorie, de ontwikkeling van de apparatuur van vroeger tot nu, de bouw van sterrenwachten, hemellichamen die tot dusver zijn ontdekt met telescopen, enzovoorts.

En al dit wordt vlot, buitengewoon leesbaar en fraai geïllustreerd gepresenteerd in dit boek van ruim 200 pagina's dat als nuchtere subregel "Een Hollandse kijk op het heelal" heeft. Het boek is uitgegeven ter ere van het Jaar van de Sterrenkunde dat in 2009 wordt ingeluid.

Uitgeverij Veen Magazines.