Bedenk wanneer u de volgende keer uw boodschappen achteloos op de loopband kwakt: er kan een meisje met schrijversaspiraties achter de kassa zitten.

Bellende klanten, jankende kinderen, kleffe stelletjes. De kassière ziet ze elke dag voorbij komen. Denk maar niet dat de kassajuffrouw niet ziet wat je doet! Jatters heeft ze zo in de smiezen en leg je pinpas vooral niet op de loopband - je bent 'm zo kwijt. Anna Sam beschrijft in De Kassière het wel en wee in het leven van de kassajuffrouw.

Het boekje bevat vele rake beschrijvingen van verschillende klanten - iedereen herkent wel iets van een lastige klant in zichzelf - en het sarcasme voert de boventoon. Ooit gedacht kassière te worden? Na het lezen van dit boek pens je er niet meer over!

Anna Sam: kassière-expert

Anna Sam is achtentwintig jaar, en heeft een studie moderne letterkunde afgerond. Om die te kunnen betalen, heeft ze in verschillende supermarkten gewerkt, totdat ze een echte supermarktexpert was. Ze maakte dagelijks zoveel aparte dingen mee, dat ze besloot alle bizarre gebeurtenissen op te schrijven.

De ins en outs van het supermarktleven

Anna Sam brengt je tot in het diepst van het supermarktwereldje; met vervelende collega's, lastige klanten en de killing werktijden. Als je ooit het idee had dat werken in een supermarkt wel een relaxed baantje zou zijn? Vergeet het maar! Anna Sam ramt al die naïeve gedachtes over de charmes van de kassajuffrouw zo de vergetelheid in. Kassajuffrouw zijn is een hel - nou ja, af en toe dan.

Het dynamische leven van een kassajuffrouw

Je zou het haast niet zeggen, zoals de kassières elke dag rustig achter hun kassa producten zitten te scannen, maar het werk van een kassière is erg heftig. Met maar 3 minuten pauze per gewerkt uur en een benodigde toestemming voor elke keer wanneer je je kassa moet verlaten (ja, zelfs om even te plassen moet je toestemming van de baas hebben) heeft een kassière een goed uithoudingsvermogen nodig.

Laat staan voor het zeggen - altijd op vriendelijke toon - 'TotZiensPrettigeDagNog' ongeveer 200 keer op één dag. Om van de piepjes die je hoort bij elk gescand product maar niet te spreken.

Gênante artikelen

Kassajuffrouw zijn heeft niet alleen heel veel nadelen (en Sam laat ze allemaal uitgebreid voorbij komen), maar ook voordelen. Je kan mensen in de supermarkt intensief observeren, bijvoorbeeld. Het lijkt wel of alle negatieve aspecten van ons karakter spontaan onze hersenen overnemen zodra we de supermarkt binnenkomen. We zeggen geen 'hallo' meer, dumpen onze producten op de band, bellen aan de kassa en zeuren om een gratis plastic tas.

Ook geeft Sam een aantal leuke omschrijvingen van alle typen 'jatters'. Ontdek hoe de mooiprater, de aansteller of de verstopper elk op eigen (niet zo inventieve wijze) producten proberen te stelen. Sam houdt elk van deze mensen, en ook de lezer, een spiegel voor. Een favoriete klant van Sam blijkt de koper van gênante artikelen te zijn. Met veel plezier vertelt ze hoeveel klanten rood aanlopen wanneer ze toiletpapier, maandverband of condooms moeten afrekenen. Ja, de kassière sees it all.

De gekste klanten

In haar hilarische beschrijvingen vertelt Sam hoe de vroege vogels doorweekt voor de supermarktdeuren staan, om maar de eersten te mogen zijn die supermarkt in mogen. Hier kan Sam nog lachen.

Wanneer ze bij de beschrijving komt van klanten die het wagen om tot na sluitingstijd te blijven winkelen, spat het sarcasme van de pagina's. Het is heerlijk confronterend om alle nare trekjes van klanten voorbij te zien komen. Een paar van die nare trekjes herken je ongetwijfeld in jezelf. Oeps! De volgende keer maar wat beleefder zijn.

De wapens van de kassière

Hoe vervelend klanten soms kunnen zijn, elke kassajuffrouw heeft zo haar eigen maniertjes om klanten even flink aan te pakken. Een voorbeeld is de loopband.

Deze kan naar gelieve heel hard of heel zacht gezet worden, erg effectief voor zeurende kinderen die plots hun hand tussen de band krijgen, of voor bellende klanten die hun pinpas kwijt raken doordat ze deze in hun onoplettendheid op de band hebben gelegd. En de kassière lacht in haar vuistje.

De Kassière is een vermakelijk boekje dat leuk is geschreven. Hoewel het op sommige momenten confronterend is, is het vooral erg grappig. Anna Sam weet haar ervaringen zo te beschrijven dat je je na enkele bladzijdes al aan de kant van de kassière schaart en heilig belooft je voortaan beter te gedragen in de supermarkt.

Aimée Oude Reimer

Uitgeverij Artemis & Co.

Oorspronkelijke titel: Les tribulations d'une caissière